Treziţi în dimineaţa de Vinerea Mare de bătăile de toacă, localnicii din Drăgoteni îşi îmbracă straiele populare şi se adună cu mic cu mare se adună la şcoala din sat. Oricine se poate înscrie la concursurile tradiţionale de încondeiat ouă, de bătut toaca ori la cel de cântece religioase. În sala unde se "împistresc ouăle" - cum spun localnicii - stau laolaltă copii şi bunici.
"Sunt oameni care din generaţie în generaţie au transmis acest meşteşug de a încondeja ouă cu ajutorul unei bizărci i se spune, înmuiată în ceară", spune Anca Popescu, consultant de specialitate al Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale.
Maria Paşca are 71 de ani şi este considerată cea mai îndemânatică în încondeierea ouălor. "Am învăţat de când am fost micuţă de la vecini, că eu n-am avut mamă, a murit mama la 7 ani."
Cei mai tineri participanţi au doar 7 ani, dar lucrează cu siguranţa unui adult.
"Se face pe el diferite modele, depinde de persoană ce modele ştie să facă, după acea se pune la înroşit în vopsea", spune Laura Costea, concurentă.
Între timp, în curtea şcolii mai mulţi copii se întrec la concursul de bătut toaca.
Început acum 18 ani, festivalul Oul de Paşte din Drăgoteni este unul din cele mai longevive manifestări de păstrare a tradiţiilor din Bihor.
reporter: Edina Szomoru operator: Constantin Gheorghiţă editor web: Adrian Laboș