În satele minorităților maghiare legea nescrisă a bograciului la ceaun e cuvânt de ordine. Mâncarea se gătește în zeci de feluri și fiecare bucătăreasă are propriile secrete.
"Eu fac din carne de porc", dezvăluie Emma Moricz. "Începem cu deapă, prăjim puțină slănină afumată, pătrunjel, morcov, țelină cartofi, ardei...multe, multe."
Attila Szabodi recunoaşte că totul este o muncă de echipă: "De fapt...mai mult femeile, noi, bărbații, suntem cu focul și cu tăiatul lemnelor."
Cele cinci străzi din localitate şi-au desemnat echipele care au participat la întrecere. Ca să impresioneze juriul unii au ales varianta cu fasole și afumătură, renumitul bobgulyaș.
Erzserbet Szentmiklosyi: "Trebuie să punem prima dată ceapa la călit, cu ardei, apoi carne afumată și proaspată și, când e făcută carnea, se pune morcov și pătrunjel. După ce fierb se pune fasolea."
Totul se face după rețete învățate de la bunici şi cel mai important: ingredientele nu se măsoară.
"Am băgat și un pic de ardei iute, dar nu mult, ca să dea un gust mai picant", spune Katalin Kovacs.
Bucătarii au fost atent urmăriţi de localnici, care nu s-au sfiit să deguste în timp ce mâncarea era pe foc. Câștigătorii s-au ales cu aplauze şi cu admirația comunității.