Cosmin Pascu, un tânăr de 27 de ani din Oradea, este cel care a făcut descoperirea, într-o zonă împădurită de lângă oraş. El a folosit un detector de metale autorizat, care l-a ajutat să găsească monedele.
"Am stat, m-am gândit am căutat și prin jur să vad cât de mari și pe ce arie ar fi monedele extinse ca nu cumva să sap din ele sau să distrug alte obiecte, apoi încetișor, cu o lopățică, am început să scot bucată cu bucată în jur de 150 de monede."
Deşi a fost conştient că are în mână o adevărată comoară, Cosmin a hotărât să predea tezaurul instituţiilor statului.
"Este vorba despre monede poloneze de sfârșit de secol al XVI-lea, anul 1574 aproximativ. S-au descoperit aceste monede pe traseul vechiului drum de legătură între Oradea și centrul Transilvaniei, Clujul", susţine Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei de Cultură Bihor.
"Descoperirile de genul acesta sunt 5% cercetare, 5% locaţia şi 90% noroc. De fapt, în ziua respectivă nici nu trebuia să fiu în pădurea cu pricina", recunoaşte Cosmin Pascu.
Reprezentanții Direcţiei pentru Cultură Bihor au verificat dacă tânărul face parte din cei 50 de bihoreni autorizați să deţină detectoare de metale.
"Conform legii patrimoniului, ordonanței guvernamentale 43, detectoriștii care dețin pe bază de autorizație aceste detectoare de metal au voie să execute lucrări de căutare în zonele unde nu sunt situri arheologice și în aria de protejare", spune Marinel Roşu, expert principal al Direcţiei de Cultură Bihor.
Tezaurul va fi predat Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea pentru a fi expertizat şi evaluat de către specialiștii în numismatică. După evaluare, tânărul ar putea primi 30% din valoarea stabilită de specialişti. În cazul în care se consideră a fi monetar de patrimoniu național, va primi un bonus de 15 procente la această sumă.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş