De la ridicarea ei, la sfârşit de secol al XI-lea, cetatea din Oradea nu a fost niciodată o clădire confortabilă pentru locuitorii ei. După o mie de ani, autorităţile locale au decis să schimbe situaţia.
"Pentru a asigura o functionalitate noilor functiuni la nivelul secolului XXI, este necesară o interventie modernă, introducerea de apă, incălzire, curent, canal", spune Dumitru Noane, administratorul cetăţii din Oradea.
În total, peste 3 kilometri de conducte vor fi montate în fortăreaţa ale cărei clădiri vor fi renovate până în 2015. Utilităţile vor permite dezvoltarea unui adevărat centru cultural între zidurile cetăţii orădene.
"Muzeul cetatii, centru de restaurare, muzeul orăşenesc, muzeul interconfersional, o biblioteca virtuală, centrul de studii religioase. Galerie de artă, casa căsătoriilor", enumeră Dumitru Sim, şeful serviciului de dezvoltare şi implamentare a proiectelor din Primăria Oradea
Totul va costa 51 de milioane de lei, bani proveniţi din fonduri europene nerambursabile.
Arhitectul Ernest Pafka recunoaşte că "vor fi probleme cu lucrările exterioare care vor trebui demarate într-un ritm foarte mare ca în această iarnă să avem încălzire în clădirile care au stat un an sau doi fără Incălzire proprie."
"Sper ca și pe 2014-2020 să mai prindem o tură de bani să ne apropiem de o finalizare cât mai completă a cetății Oradea", a declarat Horia Droc, șeful biroului ADR Bihor.
Finanţarea centrelor culturale care vor funcţiona în Cetate îl îngrijoreză insă pe edilul oraşului, Ilie Bolojan: "Să căutăm soluţii pentru exploatarea fezabilă pentru că totul sună frumos, muzeee, cultura, dar trebuie să vedem şI cum acoperim costurile."
Proiectul de introducere a utilităţilor a început în 2012 şi se întinde pe 39 de luni, până în luna iunie a anului 2015.