Centrele de zi care funcţionează în regim after-school pot fi o soluţie pentru prevenirea abandonului şcolar. O confirmă psihologii, care spun că elevii proveniţi din familii defavorizate au şanse mari să continue cursurile dacă beneficiază de serviciile oferite în acest sens de fundaţii. Copiii care frecventează un astfel de centru din Oradea primesc zilnic o masă caldă, sunt ajutaţi la teme şi sunt implicaţi în activităţi educative.
Elev în clasa a doua, Narcis îşi petrece fiecare după-amiază la centrul de zi "Casa Lumina" din Oradea. Primeşte o masă caldă, îşi face temele şi participă la tot felul de activităţi.
"- Ce îți place cel mai mult când vii aici la centru?
- Că sunt copii și că pot să îmi fac temele."
La fel ca Narcis, la "Casa Lumina" vin alţi peste 40 de copii, cu toţii proveniţi din familii fără posibilităţi financiare. Cei mai mulţi îşi petrec câteva ore pe zi alături de voluntari şi de cei 7 angajaţi ai centrului care funcţionează în regim after-school. Alţi 18 frecventează o grădiniţă acreditată în cadrul centrului.
"Noi îi sprijinim pe copii în efectuarea temelor, cât și alte activități extrașcolare. Îi învățăm, de exemplu, cum să se protejeze de violență, cum să se protejeze de incendii sau facem tot felul de ieșiri", explică Emma Drăgan, coordonatoarea centrului de zi "Casa Lumina".
Copiii care frecventează centrul de zi primesc la început de an şcolar rechizite şi haine.
"Dincolo de faptul că noi suntem o fundație, suntem și un grup de suport pentru ei. Majoritatea vin de la grădiniță și continuă apoi în centrul de zi", spune Emma Drăgan.
Funcţionarea acestui centru de zi este cu atât mai importantă cu cât, spun statisticile oficiale, peste 150 de mii de copii părăsesc școala. România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește abandonul școlar.
"Acești copii, venind aici, vor avea o reușită spre educație, pentru că scopul nostru este de a-i ajuta să treacă pentru un hop foarte mare din familiile din care provin, unde copiii sunt marginalizați uneori la școală", spune Alina Andor, cadru didactic.
"Efectele se văd în timp și sunt de lungă durată. Nu vor abandona școala și vor încerca să își depășească puțin condiția", consideră Felicia Lezeu, psiholog.
Centrul de zi "Casa Lumina" funcţionează din 1999 în cadrul unei fundaţii umanitare şi este susţinut cu fonduri private din Olanda. Din bugetul local al oraşului sunt asigurate mai puţin de 10 procente din totalul cheltuielilor.
În Oradea există trei astfel de centre de zi, cu o capacitate totală de 130 de locuri.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi