Cărți din pușcărie, girate de profesori orădeni. E vorba de doi dascăli ai Universității din Oradea și unul de la Universitatea Agora

Data publicării:
carti-inchisoare

Numele Ancăi Dodescu, fost decan al Facultății de Științe Economice din Oradea, în prezent angajată a Consiliului Județean Bihor, apare în cartea "Cercetări și politici de marketing internațional", la secțiunea referent științific. Lucrarea a fost scrisă în 2007 de Alin Horea Silaghi, fostul director al AJOFM Bihor, și de Sorin Matei, ex-comisar al Gărzii Financiare, ambii condamnați pentru corupție la mijlocul anilor 2000. Ulterior, în 2009, Dodescu a coordonat alte două volume semnate de Horea Silaghi.

"Nu e un lucru care să se facă în aglomerație, nu e un lucru care să se facă în simultan și în repetiție cu atâta ușurință cu cât ne lasă să înțelegem ultimele evenimente. E limpede că în aceste din urmă cazuri ale noii literaturi de pușcărie e vorba de o impostură", spune Mihai Maci, lector la Universitatea din Oradea.

Decanul Facultății de Drept din Oradea, Valentin Mirișan a girat și el o astfel de lucrare. Profesorul universitar apare ca și coordonator al cărții "Arestul preventiv în legislația românească", apărută în 2015. Autorul volumului este Adrian Cristian Marchiș, un fost polițist de frontieră, condamnat pentru corupție.

Reporterii Digi24 Oradea au încercat să-i contacteze pe Anca Dodescu și pe Valentin Mirișan, dar fără succes. În schimb, la Universitatea din Oradea a fost deschisă o anchetă internă.

"La început prin notă explicativă adresată atât către editură, cât și către fiecare cadru didactic implicat, nominalizat pe acea listă și până în 11 februarie avem un termen pentru a trimite către minister o notă explicativă finală", a detaliat Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.

Pe lista Ministerului Justiției apare și conferențiarul Vasile Creț, de la Universitatea Agora. Acesta a coordonat o lucrare scrisă anul trecut de Sebastian Secoșan, fostul șef al Protecției Consumatorilor Bihor, condamnat în 2013 pentru luare de mită. Nici Creț nu a putut fi contactat pentru a-și exprima poziția față de această situație.

La nivel național, cadre didactice din 38 de universități de stat şi de la 24 de instituții private de învățământ superior au girat lucrări scrise de deținuți.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...