Cai a căror valoare se măsoară în zeci de mii de euro, costume speciale și trăsuri concepute exclusiv pentru competițiile internaționale. Toate au putut fi admirate în weekend la Oșorhei, cu ocazia unui concurs de atelaje ajuns la cea de-a opta ediție. Participanții au oferit o demonstrație de dresaj şi s-au întrecut într-o dificilă cursă cu obstacole.
Printre competitori s-a aflat Natalia Fitero, singura femeie înscrisă în concurs. La cei 25 de ani ai săi, tânăra a moştenit pasiunea de la tatăl său şi are deja un deceniu de experiență în sporturile ecvestre. Natalia spune că pentru a câștiga un concurs e nevoie de antrenament zilnic, dar şi de un considerabil efort financiar.
"Pregătim caii de la vârsta de trei ani; pe aceștia doi îi am deja de 10 ani, sunt pregătiți constant, au participat la foarte multe competiții internaționale. Trăsura începe de la 6.000 de euro, harnașamentele, caii în jur de 10.000 -15.000 de euro, dintr-o pereche, o bucată costă de la 10.000 de euro în sus."
În concursul de la Oşorhei a fost prezent și Gergo Rakoczi, prezent în top 10 mondial şi de şase ori câștigator al titlului național. El a dezvăluit unul din secretele succeselor sale: "Trebuie să antrenăm foarte bine caii acasă, să știm dacă acești doi cai înhămați se potrivesc, dacă se simte bine unul lângă celălalt."
"Suntem 12 atelajiști - din Ungaria și inclusiv din Olanda avem un concurent. Trebuie să parcurgă un traseu pe o distanță de 800 de metri, pe care sunt inserate 20 de obstacole", a precizat Carol Ciorba, organizatorul concursului de atelaje.
Pentru a obține punctajul maxim, conducătorii trăsurilor trebuie să termine cursa în cel mult trei minute și să nu atingă vreun obstacol. Regulile sunt foarte stricte, iar cei care nu le respectă sunt excluși din concurs.
"În fiecare atelaj există doi oameni, driver-ul și secundul, ambii trebuie să fie îmbracați la costum, cravată și mănuși", a precizat Ludovic Rakoczi, membru al juriului.
Concursul a fost organizat pentru a opta oară în Oșorhei. Prima cursă de atelaje a fost atestată în urmă cu aproape 400 de ani.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves