Înalt de patru metri, bradul artificial a fost amplasat în decembrie în parcul din centrul orașului Beiuș.
"Consiliul Local Beiuș a considerat un gest potrivit să aloce o sumă importantă de bani pentru cumpărarea acestui brad ce a fost montat în centrul orașului la nici 30 de metri de un altul, de data acesta natural și care a fost și el ornat de sărbători", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Întrebat despre investiție, primarul Adrian Domocoș a refuzat orice discuție cu reporterul Digi24 Oradea.
"- Două cuvinte!
- Nici măcar unul! Coborâm prea la subsol.
- Trebuie să-l facem (interviul - n.r.), credeți-mă.
- Faceți, dar nu cu mine. Consiliul local, e aprobat de ei. Ce treabă are primarul?
- Ne ajută atunci domnul vice?
- E la Oradea; el a și inițiat! Trebuie să vină Bucureștiul sau Digi să ne spună ce să facem?"
Deși tabelul afișat în primărie arăta că viceprimarul se afla în zi de audiențe, edilul nu a fost de găsit. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Consiliului Local prin intermediul secretarului municipiului, Carmen Borz, care a încercat o explicație: "Eu am înțeles s-au cheltuit bani public pe o așa... Ei au considerat că au făcut-o pentru copiii din oraș. Adevărul că a fost plin de copii, chiar copiii s-au bucurat și le-ar fi trebuit tot felul de moși."
Consilierii locali se apără şi spun că în şedinţă nu s-a votat suma pentru cumpărarea bradului, ci bugetul pentru amenajarea centrului oraşului pentru sărbătorile de iarnă.
"Domne', dacă-i sfârşit de an, hai acuma să nu ne apucăm să ne lovim la picioare cum ne lovim în fiecare zi. Că aia nu e politică, că avem timp să o facem în campanie, în rest trebuie să lucrăm pentru comunitate. Zic faceţi ce vreţi, dar să iasă frumos. A rămas executivul care să se ocupe de treburile astea, nu consilierii. Că nu mergem noi să facem facturi, să cumpărăm nimic. Şi eu am fost primar şi, în final, primarul răspunde. Nu vedeţi că la orice... ai semnat ca primarul, la revedere", a precizat Silviu Odobasianu, consilier local din partea PSD.
Bradul artificial cumpărat cu 25 de mii de lei a stârnit discuții în oraș. Unii îl apreciază, alții în consideră inutil.
"Fără nici un sens. Ce aspect are?"
"Mi se pare o sumă exagerată, foarte exagerată!"
"Erau alte lucruri stringente, apa termală, asfaltarea drumurilor, aducțiunea de apă care nu s-a terminat."
"E cam mult, într-adevăr, dar e frumos. Odată se face pe an, nu în fiecare zi."
Pe internet sunt prezentate oferte ale unor brazi artificiali asemănători, dar al căror preț este cu 10 mii de lei mai mic decât cel achitat de edilii din Beiuș.
Nu este prima investiţie extravagantă făcută în orașul bihoreab. La finalul anului trecut, autorităţile locale au inaugurat o instalaţie de fântâni arteziene pe malul Văii Nimăieşti, pentru care au fost plătiți 120 de mii de lei.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi