Reţeaua de apă trece prin şase sate ale comunei Şoimi din judeţul Bihor. Degeaba însă. Apa nu e de băut. Inspectorii de la Sănătate au dat vestea primăriei încă de anul trecut.
"Existenţa bacterilor coliforme în apa potabilă predispune populaţia care consumă apa potabilă la diverse afecţiuni, în special digestive. Ne referim la boli diareice acute. De aceea apa respectivă nu este potabilă", spune Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Deşi avea analizele de la DSP, edilul a lăsat azilul de bătrâni din localitate să se racordeze la reţea. Administratorii centrului au plătit 700 de lei pentru forajul care le a adus apa la robinet.
"Au fost cazuri de diaree, dar oamenii fiind în vârstă mai au probleme, nu le-am pus pe seama apei, am zis că e din alte cauze. Săptămânal au fost probleme pe conducte", povesteşte Codruţa Rotar, preşedintele unui azil de bătrâni din Şoimi.
Localnicii spun că afişele de avertizare au apărut prin comună abia săptămâna trecută. Primarul, în schimb, susţine că a lipit hârtii prin sat încă din iarnă. Asta după ce tot el a afirmat că nu a ştiut să citească analizele de la DSP.
"- Faptul că fac analize din şase în şase luni şi că nu văd unde scrie că nu e potabilă, nu-s de meserie, nu-s de specialitate. Drept e că nu ştiu să citesc astfel. Am pus hârtii eu acolo şi colegii mei.
- Şi ce s-a întâmplat cu ele?
- Unde naiba sunt? Credeţi că astea vor sta mai mult aici? Nu am oprit-o din cauză că mulţi îşi aduc cu cisternele apă din Criş şi am considerat că asta e mai bună decât cealaltă", a declarat Ioan Vaida, primarul comunei Şoimi.
La începutul anului, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a cerut autorităţilor din Şoimi să remedieze problema. Cinci luni mai târziu, când au mers în control, inspectorii au constatat că Primăria nu luase nicio măsură.
"În caz de neîndeplinire a obligaţiilor ce le revin ca şi producător şi distribuitor de apă potabilă, atunci se va merge cu amendă contravenţională între 20.000 şi 40.000 de lei", atrage atenţia Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.
Localnicii sunt revoltaţi de situaţie.
"De ce a dat drumul la apa până nu au verificat? Nu trebuia întâi să facă analize şi apoi să dea drumul?"
"- Există risc de îmbolnăvire?
- Absolut, absolut."
Reţeaua de apă din Şoimi a costat 4 milioane de lei, bani de la Guvern. Reprezentanţii DSP Bihor spun că pot suspenda distribuirea apei doar dacă apar cazuri de îmbolnăviri. Nu au primit, însă, până acum nicio plângere.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi