În Bihor, 75 de mii de femei au un loc de muncă, cu cinci mii mai puţine decât bărbaţii. O problemă pe care reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă speră să o rezolve în scurt timp.
"Nişte cifre care ne obligă să acţionăm atât noi, agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă, cât şi partenerii noştri în acestă direcţie", spune Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
Printr-un proiect cu finanţare europeană, 280 de femei vor putea învăţa o meserie şi vor putea fi consiliate pentru găsirea unui loc de muncă.
"Avem şansa să oferim acum femeilor acces direct la acest program şi, implicit, la succes pe piaţa muncii. Cursurile sunt de mai multe categorii: sunt cursuri de nivel unu de 4 trei luni, de nivel doi de 5 luni şi cursuri de perfecţionare", susţine Marius Creţu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor.
Aceste cursuri ar putea anula o parte dintre prejudecăţile cu care sunt privite femeile.
"Când o femeie şi un bărbat cu aceeaşi calificare se prezintă la un interviu, poate din punct de vedere al angajatorului bărbatul prezintă mai multă siguranţă", spune Alina Onchiş, directorul executiv al fundaţiei Ruhama.
"În schimb, poate este o problemă de calificare şi aici dorim noi să ajutăm: să calificăm în diverse domenii 280 de femei din 350, 280 să le calificăm în diverse meserii pentru a accede mai uşor în anumite poziţii şi chiar de conducere", explică directorul AJOFM Bihor.
Meseriile pentru care sunt disponibile cursuri sunt: lucrător hotelier, administrator de pensiune turistică, bucătar, ospătar, cofetar-patiser. În domeniul asistenţei sociale femeile de orice vârstă pot opta pentru infirmieră, îngrijitor de copii şi bătrâni. Există şi varianta specializării în contabilitate, manager de proiect sau formator profesional. Valoarea proiectului derulat de Casa de cultură a Sindicatelor şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă este de aproape 2 milioane de lei şi se va desfăşura pe durata a 18 luni.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi