Baraj nou pe Crişul Negru. Investiţia de 56 de milioane de lei e cea mai mare din Bihor de după 1990
Data actualizării: Data publicării:
Premieră în Bihor, unde astăzi a fost inaugurată cea mai mare lucrare hidrotehnică de după 1990. Este vorba despre un baraj amenajat pe Crişul Negru, pe locul unuia mai vechi, distrus de viituri. 10 milioane de euro a costat construcţia realizată în doar patru luni. Noul stăvilar va apăra zona de inundaţii şi va asigura necesarul de apă pentru sistemele de irigaţii din apropiere.
Construit în 1949, în zona localităţii Tăut, barajul de pe Crişul Negru a funcţionat până în urmă cu 6 ani, când a fost distrus de viituri.
"Priza şi barajul de priză Tăut prezentau grave probleme de stabilitate, sub nicio formă nu mai prezenta siguranţă în exploatare, atât structurile de beton, cât şi echipamentele hidrotehnice fiind total compromise", a explicat Nicolae Bărbieru, directorul general al Administraţiei Naţionale Apelor Române.
Într-un judeţ în care inundaţiile fac anual pagube de 1,3 milioane de euro, Administraţia Bazinală de Apă "Crişuri" a hotărât să refacă barajul. Au fost alocaţi 56 de milioane de lei, iar lucrările au început în toamna acestui an, când în locul vechii structuri a fost ridicat un nou stăvilar.
Construit cu 600 de tone de fier şi 15 mii de metri cubi de beton, acesta poate reţine o cantitate dublă de apă faţă de fostul baraj.
"Are un debit de 6,5 metri cubi pe secundă, e o lucrare destul de mare, a fost tratată cu foarte mult interes şi atenţie. Am ţinut cont şi de mediu", explică Liliana Drăgan, proiectantul lucrării.
Noua investiţie are mai multe roluri. Această priză captează şi opreşte apa în caz de inundaţii şi mai apoi...
"...transferă apele spre canalul Culişer şi canalul colector. Implicit, iniţial când s-a construit acest baraj şi priză de apă de la Tăut a fost rolul lui de-a asigura apa pentru irigaţii", explică Dorel Dume, directorul Administraţiei Bazinale de Ape "Crişuri" Bihor.
În zona barajului urmează să mai fie realizate lucrări de întărire a malurilor în aval. Numai în acest an în ţară vor fi terminate alte 28 de astfel de investiţii.