Programul Youth Bank este susţinut pentru al treilea an consecutiv de Fundaţia Comunitară din Oradea. Printre liceenii care au depus proiecte anii trecuţi se numără Raul Szekely, care a cerut bani să organizeze un concurs de teatru pentru adolescenţi. A primit 2.000 de lei, sumă cu care a organizat piese de teatru cu aproape o sută de elevi.
Şi pentru că a cheltuit banii cu folos, anul acesta vrea să mai obţină o sumă pentru un alt proiect.
"Un proiect de educație preventivă vizavi de consumul de alcool, droguri și tutun: să mergem în mai multe școli și să organizăm sensiuni de informare, workshopuri pe baza unor prezentări, pe baza unor filmulețe sau cazuri reale."
Prin programul Youth Bank au primit fonduri şi alţi elevi pentru proiecte sociale cum ar fi prepararea de gustări pentru oamenii de la azilul de noapte din Oradea.
"Colectam joia și vinerea cornurile din școală donate de copii din clasele I-IV și apoi în bucătăria din școala noastră le preparăm", spune Carina Pere.
"Tinerii s-au unit și au fost implicați. Ne-am ajutat unii pe alții și oamenii pe care i-am ajutat au fost foarte bucuroși", completează Diana Gherle, participantă.
Banii din contul "Băncii Tinerilor" provin din sponsorizări iar un proiect poate primi între 500 și 2000 de lei iar anul acesta banca pune la dispoziţie 15.462 de lei.
"Anul acesta am avut diferite evenimente din care am strâns o sumă de bani care a fost completată de diferiți sponsori", explică Bogdan Miclăuș, membru Youth Bank Oradea.
"Dorim să fie pregătiți și pe partea de muncă și business, pe partea de comunicare, leadership, management de proiecte", a detaliat Iulia Dudaș, coordonatoarea programului Youth Bank Oradea.
Cei care vor să beneficieze de bani de la Youth Bank pot depune proiecte până în 20 martie care vor fi evaluate de cei 17 membrii ai băncii care vor decide dacă merită sau nu finanţare. Programul se desfășoară în 15 orașe din România și în peste 20 de țări.
Reporter: Diana Grad
Operator: Tiberiu Catrișcău