Via Ferrata este un traseu spectaculos, care îi obligă pe temerari să se caţere pe stâncile în care sunt înfipte cabluri, scări şi poduri metalice. Este amenajat după modelul celor din Munţii Dolomiţi, din Italia, şi oferă senzaţii unice, mai ales celor care sunt începători.
"Traseu care se poate parcurge doar cu echipament special: cască, ham şi o lonjă specială făcută pentru Via Ferrata", explică Mircea Petrescu, din cadrul Salvamont Bihor.
40 de lei costă echipamentul special pe care îl puteţi inchiria de la o pensiune din Vârtop. Astfel îmbrăcaţi, începem drumeţia La Pietrele Negre. Ghidul ne atrage atenţia să fim atenţi la fiecare pas, pentru că ne aventurăm pe stânci, undeva la o mie de metri altitudine.
"În timp ce parcurgeţi traseul, trebuie să ştiţi că trebuie să mutaţi fiecare carabinieră peste această plachetă, una dintre carabiniere trebuie să rămână pe cablu pentru a fi mereu în siguranţă", spune Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea.
E obositor, dar ne putem opri oricând să ne tragem sufletul, pentru că suntem mereu prinşi de stâncă. Traseul are 200 de metri şI zeci de scăriţe de metal pe care trebuie să le urcaţi. După o jumătate de oră ajungem în vârf.
"Suntem la o altitudine de 900-1000 de metri; din partea superioară se poate vedea o parte din Bihorul Sudic şi vârful Cucurbăta Mare, cel mai mare din Apuseni", explică Mircea Petrescu.
Coborâm de pe munte, de această dată prin pădure, şi după o jumătate o oră ajungem la maşină. Nu e cazul să ne oprim, pentru că Parcul Natural Apuseni mai are multe locuri de descoperit. La nici doi kilometri găsim o potecă ce ne va duce la Groapa Ruginoasă. Traseul de dificultate medie a fost amenajat în urmă cu un an cu scări şi balustrade din lemn, care şerpuiesc pe lângă cascade ce izvorăsc direct din stânca muntelui.
După 30 de minute, ajungem într-o poiană, iar până la Groapa Ruginoasă nu mai avem decât un pas.
"Este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene geologice din ţară. Este o ravenă cu o lăţime de 500 de metri şi o adâncime de 100 de metri, formată prin eroziune", spune salvamontistul.
Cavitatea uriaşă, săpată de ape în gresii roşii, violacee şi gălbui, este o formă de relief unică în Europa. Cei care au vizitat acest loc spun că seamănă cu canionul Colorado din Statele Unite ale Americii.
Cele 20 hectare ale rezervaţii oferă un peisaj de o rară frumuseţe. Valea Seacă are versanţi abrupţi şi este considerată o ciudăţenie a naturii, mai ales din cauza contrastului neobişnuit dintre rocile roşiatice şi vegetaţia verde. Cei care vor să se poposească în zonă, găsesc cele mai apropiate pensiuni în Arieşeni. O noapte de cazare, cu mic dejun si acces la piscină costă cel mult 130 de lei.
"Vara avem carturi şI trotinete cu care se poate coborî pe pârtie, avem arcuri şi săgeţi, tiroliană la vară, trasee care duc la obiective turistice deosebite", a detaliat Adrian Varga, proprietarul unei pensiuni.
Vârtop-Arieşeni este o zonă turistică accesibilă tot timpul anului. Ca să ajungeţi acolo trebuie doar să mergeţi pe Drumul Naţional 76 Oradea - Deva şi să urmăriţi indicatoarele spre Arieşeni.
Reporter: Yvette Mîrza
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş