Vasile Tripon este unul dintre cei mai vechi producători din Halmeu. Pe trei hectare şi jumătate el duce mai departe afacerea familiei. Anul acesta, a început recolta de căpşuni în urmă cu zece zile. Până acum, singurele fructe pe care le are sunt cele din solarii, însă după Paşte se va bucura de producţia de pe câmp. Sătmăreanul e pregătit atât pentru vânzare, cât şi pentru a-i primi pe muncitorii sezonieri.
"- Au început să vină, câştigă destul de bine pe sezon, undeva la 60-70 de lei pe zi.
- Şi de unde vin, din ce zonă?
- Maramureş, undeva din Oradea, Zalău."
Mulţumită de prima recoltă e şi familia Popa, care în aceste zile se află la a doua recoltă de căpşune.
"- Zona Halmeu e bună pentru toate legumele. Pentru căpşuni, pentru orice, pentru toate. Anul ăsta ne-am gândit să punem şi căpşuni.
- Sunteţi mulţumiţă de ce aţi recoltat?
- Suntem mulţimiţi, pentru că avem căpşuni foarte frumoase şi gustoase", spune Mirela Popa, producător
În cantităţi mari, fructele din Halmeu se vând cu 12-13 lei pe kilogram. În pieţe, căpşunile ajunge să coste şi 20 de lei pe kilogramul.
"- Cât aţi reuşit să vindeţi până acum?
- Nu aduc numai 50-60 de kilograme pe zi.
- Au trecere mare acum?
- Un pic, dar nu aşa de mare. Dar au în alte zile. Cam 60 de kilograme pe zi vinzi. Încă preţul e mare", spune Gheorghe Petca, vânzător.
După ce plantele de pe câmp vor ajunge la maturitate, undeva la sfârşitul lunii mai, preţurile vor scădea. Producătorii spun că nu e exclus ca kilogramul să ajungă să se vândă chiar şi cu doi lei. În jurul localităţii Halmeu, aproximativ 800 de hectare sunt alocate culturii căpşunelui. Fructele de aici ajung să fie comercializate atât în pieţele din România cât şi în cele din străinătate.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves