Depoul de tramvaie din Oradea aduce acum a decor de filme SF. Un utilaj performant cumpărat recent este capabil să ridice în aer tramvaie de câteva zeci de tone. Un aparat cu laser este apoi folosit pentru a ajusta forma roţilor, spre mulțumirea angajaților, care până acum făceau această operație manual.
"Îmi ușurează munca foarte mult, deoarece activitatea fizică e practic eliminată, lucrează doar mașina."
foto: OTL
Practic, toate imperfecțiunile roților, care provoacă zgomote și vibrații, vor fi eliminate cu ajutorul acestui aparat.
"Este un proiect care asigură siguranța călătorilor, în mod special, un confort de călătorie ridicat față de cel anterior", susţine Ovidiu Mureșan, viceprimar al Oradei.
Pe lângă strungul cu laser, regia de transport local a achiziționat și o autospecială care circulă atât pe șine, cât și pe carosabil. Ea este folosită în situații de urgență precum cea de miercuri dimineață, din cartierul Rogerius, unde un tramvai a deraiat și a îngreunat traficul timp de mai multe ore.
Istvan Csuzi, directorul general al OTL: "Mentenanța tramvaielor va fi optimizată și costurile de mentenanță, care
reprezintă aproape o treime din costurile totale, vor fi reduse substanțial; astfel câștigă tot orădeanul prin reducerea bugetului de reparații."
foto: OTL
Aparatura achiziționată prin acest proiect cu fonduri europene în valoare de 4 milioane de euro ar putea aduce profit regiei de transport local din Oradea. Conducerea regiei vrea să presteze servicii către alte regii și firme din țară, întrucât acum deține cel mai dotat atelier de acest gen din țară.
reporter: Ariadna Bălăian
operator: Darius Pop