"Vă asigur că Statele Unite sunt un prieten al României!" Este mesajul pe care l-a transmis ambasadorul american în România, Hans Klemm, aflat în vizită în Maramureş. Diplomatul a trecut pragul casei memoriale Ellie Wiesel, unde s-a întâlnit cu oficialii locali şi a discutat cu reprezentanții comunității ucrainene din zonă.
Ambasadorul Statelor Unite în România se află la a doua vizită în Sighet, după ce a trecut prin oraş în 2016.
"Elie Wiesel a spus o dată că marile tragedii ca al doilea război mondial şi Holocaustul au început cu cuvinte şi se sfârşesc cu iadul - şi am văzut asta în timpul celui de-al doilea război mondial şi mai ales în mai 1944", a declarat Hans Klemm, ambasadorul SUA în România
Diplomatul a vorbit despre programul derulat de ambasada americană prin care, în fiecare vară, 25 de studenți români sunt aduși în vizită la Sighet și la Auschwitz.
"Prin această experienţă a vizitării Sighetului şi a lagărului de la Auschwitz-Birkenau ei vor ajunge ambasadori ai ideilor lui Elie Wiesel şi vor contribui la prevenirea unor dezastre."
Unul dintre localnici al cărui tată a fost coleg de clasă cu Elie Wiesel i-a cerut ambasadorului american să-i răspundă la o întrebare.
"- Dacă pe parcursul acestor ani de când trăiţi în România aţi simţit dragostea românului - nu românilor, românului - faţă de americani? Am aşteptat 50 de ani venirea americanilor."
- Am simţit acea iubire din partea românilor", a răspuns ambasadorul.
Hans Klemm a vorbit şi despre relaţia dintre România şi Statele Unite.
"Statele Unite are o relaţie foarte bună cu România atât în ceea ce priveşte cooperarea militară, cât şi cooperarea în aplicarea legii. Împreună încercăm să facem tot posibilul pentru a descuraja agresiunile şi pentru a ne apăra împotriva lor. Totodată, combatem împreună eficient crima organizată, terorismul şi infracţiunile în spaţiul cibernetic."
Ambasadorul Statelor Unite a vorbit la Sighet şi despre lupta împotriva corupţiei din România, pe care SUA o sprijină total. Hans Klemm a vorbit şi despre referendumul pentru redefinirea familiei, al cărui rezultat îl consideră un semn de toleranţă.
"Este o chestiune pe care America o sprijină de mulţi ani. Anul trecut, în iunie, preşedintele Iohannis a fost la Casa Albă, iar în discursul său public preşedintele Trump l-a felicitat pe omologul său român. A adus aminte de câţiva americani de origine română, printre care Eli Wiesel, pentru contribuţia la pace şi toleranţă, pe care aceştia au adus-o. Dar preşedintele Trump l-a felicitat pe Iohannis şi poporul român şi pentru lupta împotriva corupţiei.
Cred că ce s-a întâmplat sâmbătă şi duminică este o expresie a toleranţei poporului român."
Reporter. Andrada Reşte
Operator: Norbert Hegedus