Saltul în tandem este considerat de mulţi un sport extrem, dar specialiştii spun că este cea mai bună şi cea mai uşoară cale pentru a avea un prim contact cu paraşutismul. Asta pentru că oferă siguranţă totală şi permite atingerea unor cote maxime de adrenalină.
"- Înălţimea de salt e 3000 de metri, viteza în vale ajunge la 200 de kilometri pe oră.
- Cât durează nebunia asta?
- Către 40 de secunde căderea liberă şi mai zbori cu paraşuta 3-4 minute", spune Radu Brumar, instructor de skydiving.
Odată ajunşi la aerodrom doritorii sunt iniţiati în tot ceea ce înseamnă saltul cu paraşuta: modul în care vor părăsi aeronava, cum să respire şi să se controleze în timpul căderii libere şi, cel mai important, cum să aterizeze.
„Aici, pe stânga, e locul unde se aterizează, unde sunt oile. Vom vedea condiţiile meteo, nu e ideal, dar ar putea fi ok. Când părăseşti avionul trebuie să adopţi o poziţie corespunzătoare, cu mâinile."
După ce aţi fost instruit, veti primi un echipament special pe care trebuie să îl îmbrăcaţi pe durata zborului.
"Am primit OK-ul: este vreme bună sus, putem să urcăm. Am primit acest costum - trebuie să ştiţi că sub acest costum trebuie să purtaţi haine confortabile. Am ham, instructorul este pregătit, mergem sus. Să înceapă distracţia", spune Yvette Mîrza, reporterul Digi24 Oradea care a experimentat senzaţiile extraordinare ale saltului în tandem.
La doar câteva sute de metri avionul este pregătit de decolare şi primim ultimele instrucţiuni. După ce aţi decolat, admiraţi peisajul timp de aproape un sfert de oră până când se ajunge la altitudinea potrivită, adică 3000 de metri, după care plonjaţi în gol.
După 40 de secunde de cădere liberă...
...plutiţi în aer încă 5 minute şi vă bucuraţi de senzaţia extraordinară. "Am simţit vântul puternic, cele minus 14 grade din aer şi vâjâitul din urechi", spune Yvette. Dar ele nu mai au nicio importanţă, pentru că senzaţia este unică.
Urmează aterizarea: picioarele trebuie ţinute într-un anumit fel pentru că instructorii trebuie să controleze aterizarea. Iar momentul în care am atins pământul a fost senzaţional.
Numărul celor care se îndreaptă spre sporturile extreme este tot mai mare. "Din ce am vorbit cu mai multă lume e ceva pe bucket list, ceva ce îşi doresc să facă în viaţă şi chiar recomand, pentru că e foarte fain", susţine Radu Brumar.
"Am început când am avut 16 ani. În acele zile sportul era la începuturile sale, dar în ultimii 20 de ani a progresat foarte mult, iar skydivingul a devenit foarte popular", îşi aminteşte Brian Dyas, preşedintele clubului Go Jump.
Există şi anumite restricţii în ceea ce priveste saltul în tandem. Vârsta minimă a celor care pot sări este 16 ani, iar minorii trebuie să aibă acceptul părinților. Persoanele de peste 65 de ani au nevoie de o adeverință medicală care să îi declare apti, iar greutatea maximă admisă este 95 de kilograme. Fiecare parașutist va fi cântărit în ziua saltului.
Experienţa nu este ieftină, dar merită toţi banii, spun cei care au încercat experienţa. Un salt în tandem costă 850 de lei. Înregistrarea foto şi video a momentelor adaugă 580 de lei. Operatorii vor fi în cădere liberă lângă dumneavoastră şi vor filma cu ajutorul camerelor montate pe căşti şi pe mâini.
PREŢURI
Salt în tandem 850 RON
Hand Cam Video 160 RON
External Video 430 RON
Aerodromul se află la doar 100 de kilometri de Oradea, în localitatea arădeană Şiria. Pe lângă salturile în tandem puteţi experimenta salturi şi singuri, iar cursurile le veţi face pe aerodromul din localitate. Programările se fac online.
Reporter: Yvette Mirza
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş