Înainte de a porni la drumeţie trebuie să ne asigurăm că avem mănuşi, căciulă, fular, bocanci şi...spirit de aventură. E necesar! Chiar dacă ghidul turistic ne arată că cele două căi de acces sunt uşoare. Pentru prima trebuie mai întâi să ajungem cu maşina în Pasul Prislop, de unde vom porni pe jos într-o călătorie de o oră. A doua ne duce direct în staţiunea Borşa, de unde vom lua telescaunul şi pe urmă vom merge la pas timp de 20 de minute. Varianta din urmă e de altfel preferata turiştilor care vin în vacanţă cu copiii.
"Pentru mişcare. După sărbători am venit cu micuţa. Să se mai mişte şi ea un pic, să ia aer de munte."
După plimbarea pe poteca străjuită de brazii falnici, acoperiţi de zăpadă, ajungem la destinaţie. Cascada Cailor, una dintre cele mai frumoase din ţară, este în aceste zile învelită într-o perdea de gheaţă.
"Văzusem la un moment dat cascada într-una din pozele din ghidurile turistice din Maramureş şi ne-am dorit foarte mult să ajungem aici. Ni s-a părut ceva interesant şi în peisajul asta mirific de iarnă am vrut altceva. E spectaculos, chiar ne dorim să ajungem şi la vara când o să o vedem în toată splendoarea ei. E minunat", recunoaşte un turist.
"Anual numărul turiştilor care vin la Cascada Cailor e în jur de 10 mii. Vin pentru drumeţii, pentru schi", susţine Antonia Tomoiagă, viceprimarul oraşului Borşa.
Şi nu doar frumusestea cascadei atrage turiştii, ci şi legenda ei.
"În vremuri se spunea că a existat o herghelie de cai pe acest munte. La un moment dat, ursul a venit să atace această herghelie, caii s-au speriat şi crezând că merg pe drept au ajuns în această zona şi au căzut în hău", spune Daniel Timiş, şeful Serviciului Salvamont Borşa.
De la Cascada Cailor plecăm, la fel că majoritatea celor care ajung aici iarna, cu gândul reîntoarcerii. Vara, spectacolul natural e completat de vuietul apei care cade, în trei trepte, de la 90 de metri.
Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa