În cazul în care copilul a înghiţit un corp străin ori s-a înecat cu mâncare, manevrele de resuscitare sunt vitale în primele minute de la incident.
Dr. Dan Roman, medic-șef UPU Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare: "Timpul este cel mai mare dușman în caz de stop cardio-respirator. După câteva minute, din păcate, leziunile cerebrale sunt definitive și ireversibile."
Pentru că rolul părinților și al bunicilor este esențial în astfel de situații, conducerea Spitalului Județean din Baia Mare a început în această săptămână cursuri de resuscitare cardio-respiratorie.
Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare: "Toată această poveste a pornit de la o tragedie: povestea familiei Vlașin, al cărei unic copil s-a înecat cu mâncare și, din păcate, a decedat. A fost o idee mai veche, pe care am reușit să o punem în practică în parteneriat cu fundația pe care soții Vlașin au înființat-o ulterior."
Cristina Vlașin: "Îmi ridic destul de multe întrebări referitoare la: cum ar fi trebuit să fac?! De ce nu am reușit să fac mai bine?! Speranța că toate aceste persoane care participă la cursuri vor putea să facă mai mult și mai bine pentru copilul lor și vor putea să devină părinți salvatori, mă ajută să merg mai departe."
Peste 360 de persoane s-au înscris deja la aceste cursuri. Împărțiți în grupe, ei învață timp de două ore, pe baza unor scenarii, cum să aplice manevrele de prim-ajutor.
"- Cum a fost partea practică?
- Foarte grea. Sper ca din tot ce am învățat să nu fie niciodată nevoie să pun în aplicare."
"Teoretic știam cam ce se face, acum am văzut și efectiv cum, cum se face în mod corect."
Acum o săptămână, în urma unei campanii de strângere de fonduri, soții Vlașin au donat un video-bronhoscop spitalului județean din Baia Mare. Acțiunile în memoria băieţelului lor vor continua sub egida "Părinți salvatori".
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa