În Oradea, ieşirile de 1 Mai la iarbă verde, condimentate cu grătare şi stropite cu bere, au devenit de câţiva ani doar o amintire. Administraţia a interzis organizarea picnicurilor în alte zone decât cele amenajate în acest scop; însă, aceste locuri nu există.
"Sigur că umblam cum să nu, generația noastră și ceilalți. Era o mare petrecere întotdeauna de 1 Mai."
"La Silvaș era un loc special care, din păcate, și-a pierdut puțin din farmec."
Un farmec pe care edilii promit că îl vor reînvia în parcul Silvaş, unul dintre locurile de relaxare preferate de orădeni.
"S-a aprobat acel proiect care privește transformarea acestei zone cunoscută ca zona Silvaș într-o zonă de picnic pentru orădeni cu utilitățile necesare unei asemenea activități. În aproximativ două luni va fi finalizată", promite Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.
Cu alte cuvinte, orădenii trebuie să se gândească la alte locuri unde să-şi petreacă minivacanţa de 1 Mai.
"Mergem la țară. E liniște, e plăcut, e frumos și e mai bine."
"Acasă, cu gașca, în curte. Facem bogracs."
Cei care aleg să iasă din oraş pot alege mai multe locuri din judeţ amenajate pentru picnic.
"Zonele special amenajate sunt în zona Glăvoi din Padiș și zona 1 Mai, zona Peștera Unguru Mare din Șuncuiuș, malul drept al Crișului Negru din Tinca, în zona Padișului", susţine Mihaela Monica Crișan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.
Şi aici trebuie respectate câteva reguli stricte. "Să lase locul unde au desfășurat activitatea de picnic curat și nealterat, să arunge deșeurile doar în locurile special amenajate, să păstreze liniștea și ordinea publică și să nu aprindă focul de cât în locurile special amenajate", atrage atenţia Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Oradea.
Cei care nu respectă aceste condiţii riscă amenzi de până la 5 mii de lei. Controalele vor fi făcute de Poliţia Locală, Jandarmerie şi Garda de Mediu.
Reporteri: Diana Grad, Bogdan Costea
Operatori: Gabor Szilagyi, Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş