Computerul tomograf cumpărat în luna decembrie a anului trecut este piesă de mobilier la Serviciul de Radiologie a Spitalului de Recuperare din Iaşi. Echipamentul nu poate fi folosit pentru că nu a primit autorizaţia de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Astfel, bolnavii cu fracturi complexe, cei cu tumori sau care urmează să beneficieze de implant cohlear sunt trimişi la alte unităţi pentru explorări prin computer tomograf, lucru care îi nemulţumeşte.
"Nu e normal să fie aşa că este lume care are nevoie, sunt care nu se pot deplasa, nu-i normal. Ar fi normal să fie oriunde. Aici înţeleg că este un spital cu renume."
"E păcat să ştiţi să fie puşi pacienţii pe drumuri şi e păcat."
"Nu e bine atât timp cât s-au cheltuit nişte bani în care s-a investit ceva e firesc ca el să fie şi folosibil, nu? Ca atare, dacă nu e folosit degeaba l-au luat."
"Ce trebuie să facem noi ca şi pacienţi, să ne adunăm să ieşim în stradă? Noi plătim taxe,vorbim cu morile de vânt, nu se ia nicio măsură, e ceva de strigat la cer," spun pacienţii.
Conducerea Spitalului de Recuperare a făcut toate demersurile pentru obţinerea autorizaţiei: în două luni, a menajat un spaţiu care să nu permită trecerea radiaţiile şi a întocmit un dosar cu documentaţia necesară, însă în zadar.
Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi: "din luna mai nu am mai primit nicio solicitare de completare a dosarului, deci în principiu ar trebui să fie complet. Ce motive invocă pentru neemiterea acestei autorizaţii? Nu invocă un motiv foarte plauzibil, doar că personalul de la CNCAN este în concediu."
Inspectorii au o altă explicaţie: "E posibil să fie eliberată şi să fie dată la semnat şi să nu fi ajuns încă, nu ştiu să vă spun," a spus Maura Petcu, consilier CNCAN.
În tot acest timp, pacienţii merg pentru explorări la alte spitale care au în dotare computere tomograf, şi aşa mult prea aglomerate. La Spitalul de Neurochirurgie lista de aşteptare se întinde pe trei luni.
"Volumul de lucru este mare şi în fiecare zi se fac zeci de examinări CT, uneori se depăşeşte cifra de 50 pe zi," a explicat Nicuşor Albert, medic primar radiolog la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.
Anual, la Spitalul de Recuperare din Iaşi sunt internaţi peste 17.000 de bolnavi, iar 80 la sută dintre aceştia au nevoie de investigaţii prin computer tomograf.