Drumeția începe de la poalele munților, nu înainte însă ca turiștii să primească indicațiile salvamontiştilor. Traseele sunt bine marcate, sunt vizibile de la distanță și pe timp de zi și pe timp de noapte sunt marcate cu bandă fosforescentă, se poate vedea la lumină, sunt bine.
Dacă la început drumul pare ușor, ei bine, după 500 de metri, dăm peste zonele cu pante abrupte. De aceea, fiecare turist, indiferent că este vară sau iarnă, trebuie să fie echipat corespunzător, iar din rucsac, pe lângă alimente, nu trebuie să lipsească sticluța cu apă. Eforul merită însă, căci, dintr-o dată, ai senzația acută că ai pășit într-un alt tărâm. Cu fiecare pas, potecile se transformă, iar, la un moment dat, călătorii, deși au impresia că urcă niște scări, în realitate merg chiar pe rădăcinile arborilor înfipte în pământ de câteva secole.
După mai bine de două ore de mers, ajungem la primul punct de pe hartă. Cabana Fântânele, la peste 1000 de metri altitudine. Construită în anii '50 ai secolului trecut, cabana poartă urmele vremurilor, pentru că n-a fost niciodată renovată. Aerul tare i-a priit, așa că se ține bine. În bucătărie, doamna Mihaela Luca are grijă ca turiștii ei să primească cea mai bună mâncare. Pregătește numai preparate tradiționale în oale vechi mai vechi decât cabana.
"Noi gătim pentru turiști la o sobă veche de două secole, turiștii sunt foarte impresionaţi de soba aceasta, avem ciorbă de fasole cu afumătură, am pregătit tochitură, cirobă de legume rădăuțeană, ceaiul casei, e o plăcere pentru turiști când vin la noi și ne privesc și se miră cum gătim la această sobă."
După o masă copioasă, cu ciorbă și plăcinte cu brânză, turiștii pot spune că și-au încărcat bateriile și pot pleca din nou la drum. Din acest punct și până în vârful muntelui, mai sunt încă mai bine de două ceasuri de mers pe jos, iar traseele sunt din ce în ce mai anevoioase.
"Turiștii care ajung în zonă pot să viziteze masivul, dar doar pe traseele marcate sunt câteva trasee, din Izvorul Muntelui, ceva mai uşoare și alte două, de la cabana Fântânele este mai lung, iar cel de la cascadă este mai mare. Turiștii trebuie să fie antrenați, dar au peisaje deosebite," povesteşte Mihai Cazacu, salvamont.
La destinație ne așteaptă cabana Dochia, la 1750 de metri altitudine. Din acest punct, turiștii pot ajunge în șase puncte diferite, în așa fel încât să cunoască muntele din toate colțurile lui.
Pintilie Gheorghe, administrator cabană: "liniște este deplină, aer curat nu se mai pune problema, li se oferă mâncare caldă, un ceai special cu rom, cazare."
Dar drumeția continuă cu Vârful Toaca, cel mai înalt punct la care turiștii au acces, adică la 1904 metri. Cei care se încumetă, pot privi întreaga Moldovă. O excursie pe Ceahlău nu este foarte scumpă. O noapte de cazare costă între 20 și 40 de lei pe noapte, de persoană. Pentru turiștii mai pretențioși, o cameră poate ajunge și la 100 de lei. O ciorbă nu costă mai mult de 9 lei, iar o carafă cu limonadă rece 10 lei.