Mai toate clădirile din tabăra Codrii de Aramă de la Agafton sunt pline de crăpături. Nici terenul de sport nu a fost scăpat de stricăciuni.
"S-a lăsat terenul și afectează structura terenului, a căilor de acces și a blocurilor A1 și A2. S-au format gropi, în jur de 20 de centimetri are groapa din fața noastră," explică Iulia Palade, administrator al taberei Codrii de Aramă Agafton.
Găurile şi crăpăturile din clădiri le afectează structura de rezistenţă. Inclusiv în cantina din tabăra Codrii de Aramă de la Agafton, sala de mese este brăzdată de-a lungul și de-a latul de crăpături care se măresc cu fiecare an.
Autorităţile locale au cerut ajutor Ministerului Tineretului şi Sportului. Deocamdatã nu au primit bani de care ar fi nevoie.
Radu Humelnicu, şeful Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport (DJTS) Botoșani: "cu timpul, situația poate deveni gravă în sensul că aceste clădiri se degradează și nu vor mai putea fi funcționale în cel mai scurt timp dacă nu se intervine asupra consolidărilor."
Lucrările de consolidare sunt estimate la 340.000 de lei, la care se adaugă şi un studiu de fezabilitate în valoare de 10.000 de euro.
"S-ar părea că problemele astea pe mediu nu ne costă absolut decat un 2%, cel mult un 2% de cofinanțare și asta o putem asigura noi," spune Dumitru Vițel, primarul comunei Curtești.
Locuitorii îşi amintesc că în anii trecuţi, tabăra era mândria zonei:
"Veneau și de prin Moldova și din altele țări, veneau foarte mulți copii. Era renumit satul vacanță, se făceau serbări, se făceau nunți."
"Aerul este foarte curat, pădure roată împrejur, orașul aproape."
În tabăra de la Agafton mai mai pot fi folosite doar 130 de locuri de cazare în condiții de siguranţă. Anual, peste 2.000 de elevi vin în tabere tematice sau de relaxare.