După operație, bunicul Vasile, așa cum îi spun cadrele medicale, simte că s-a născut a doua oară. Este fericit că și-a recăpătat vederea și se bucură ca un copil. Bătrânul nu mai are nevoie de însoțitor și se poate ocupa din nou de agricultură.
"Mă simt foarte bine, mai am puţină ceață pe ochi, în rest, foarte bine. M-au ajutatot doctorii foarte mult și mi-am recăpătat vederea cea mai scumpă pe lumea asta," spune Vasile Grădinaru.
Vecinii au fost cei care l-au adus pe bătrân la spital. "A avut noroc și uite că vede, acum se descurcă singur," spun oamenii.
Pentru că pacientul avea mai multe afecțiuni, intervenția a fost extrem de dificilă. Medicii spun că bătrânul a avut mare noroc că a venit acum. Dacă operația ar fi fost făcută peste câteva săptămâni, nu ar fi avut același rezultat.
Dana Câlțaru, șef Secție Oftamologie: "s-a operat cristalinul care era subluxat, s-a înlocuit cristalinul care era cataractat cu un cristalin artificial, am așteptat să vedem rezultatele, a doua zi deja se descurca binișor și asta ne-am dorit, să-și redobândească independența în activitățile zilnice."
Pentru ca bătrânul să nu fie pus pe o listă de așteptare, medicii au căutat sponsori care să asigure costurile intervenției chirurgicale.
"Costurile intervenției au fost suportate de către Casa de Sănătate, iar în ce priveşte costurile cristalinului, firmele producătoare cu care avem colaborare ne-au ajutat și ne-au oferit materialele necesare intervenției," a explicat Adrian Popa, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bacău.
Bătrânul va fi externat peste câteva zile dar va trebui să vină periodic la control. În ultimii ani, numărul persoanelor cu afecțiuni oftamologice a crescut. Astfel că, medicii din Bacău operează chiar și 120 de pacienți pe lună.