Cei mai conștiincioși dintre candidați învață deja de luni de zile pentru rezidenţiat, iar pe ultima sută de metri încearcă să-și pună la punct toată materia
"Încerc să mă axez pe lucrurile pe care le-am învăţat greu, pe care a fost greu să le reţin şi pe care sper totuşi până la examen să pot să le asimilez. Mai fac grile să văd unde mai sunt goluri şi încerc să le acopăr," a explicat Tudor Grămadă, absolvent al Facultăţii de Medicină.
Viitorii medici mărturisesc că iau serios în calcul varianta plecării în străinătate chiar şi în perioada rezidenţiatului.
"Este mult de lucrat la sistemul sanitar din România începând de la bază cred că ar trebui făcute foarte multe schimbări începând de la nivelul de salarizare, la dotările din spitale care lasă mult de dorit , chiar şi la atitudinea personalului în multe situaţii," a spus Anamaria Bujoreanu.
Este al treilea an în care rezidenţiatul se va organiza descentralizat, iar profesorii spun că față de anii trecuți a scăzut concurența. În centrul ieşean de evaluare s-au înscris 608 candidaţi la Medicină, 164 la Medicină Dentară şi 57 la Farmacie.
"În acest an majoritatea sunt dintre absolvenţii din cohorta care au finalizat studiile în 2013. La Medicină, concurenţa este aproape de unu virgulă ceva, deci sunt 608 înscrişi pe un număr de 550 de locuri," a declarat Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină Generală Iaşi.
Concursul de rezidenţiat se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de intrebari, pe o durată de patru ore. Pentru promovare candidatii trebuie sa obtina 60 la sută din punctajul maxim.