Conducerea Spitalului de Psihiatrie a trimis deja la Ministerul Sănătăţii documentaţia pentru transformarea unităţii medicale în institut regional.
"Statutul către care tinde Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola va aduce modificări sau beneficii în sensul că vom putea accesa fonduri europene pe cercetare. Pe de altă parte, ne va permite să facem colaborări la nivelul cel mai înalt cu instituţii de acelaşi fel din Europa şi întreaga lume,"a declarat Lucian Burlea, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi.
Toate aceste lucruri vor fi benefice mai ales pentru pacienţii unităţii spitaliceşti. Odată cu schimbarea statutului, se vor putea pune în aplicare practicile din Europa Occidentală şi va fi creat un sistem de diagnosticare rapidă.
"În depresie, în tulburări bipolare, în demenţă, de asemenea, devine o problemă din ce în ce mai importantă şi costisitoare pentru societate. Deci un diagnostic rapid conduce la o cu totul altă evoluţie a bolii,"a explicat Roxana Chiriţă, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi.
Transformarea Spitalului Socola în Institut Regional va aduce cu sine, pe lângă fonduri europene, şi finanţări mai mari.
"În relaţia cu Casa de Asigurări, finanţarea venită de la casă va fi uşor sau sensibil crescută pentru că se schimbă nişte tarife. Ne încadrăm în altă categorie de finanţare,"a mai spus Lucian Burlea.
Spitalul Socola funcţionează din 1905, iar în prezent unitatea spitalicească este la capacitate maximă cu 800 de pacienţi. Anual sunt în jur de 33 de mii de persoane internate.