Gabriela Baltă și-ar fi dorit să urmeze Facultatea de Medicină, dar a picat proba de matematică de la bacalaureat. Singura soluţie pentru a-și construi o carieră în acest domeniu a rămas Școala Posliceală Sanitară. Diploma, spune ea, o va ajuta să profeseze în străinătate: "Sunt salarii mai mari şi condiţii de lucru mult mai bune decât în ţară."
De altfel, cei mai mulţi dintre viitorii asistenţi medicali se declară hotărâți din start să plece peste hotare. Reporter: Cum ţi se pare sistemul românesc? Cătălin Alexandru, candidat: Cam prost, e slab plătit şi, mai ales în spitale, condiţiile sunt groaznice şi în străinătate poţi profesa mai bine.
"Undeva, dacă ar fi să facem o estimare, în jur de 40 la sută pleacă să lucreze în sistemele de sănătate ale ţărilor Uniunii Europene, ceea ce este foarte bine, este o oportunitate pentru absolvenţii noştri," a spus Edmond Ciumaşu, directorul Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Iaşi.
Şi asistenţii medicali cu vechime recunosc că sunt tentaţi să plece în străinătate din cauza salariilor mici şi a condiţiilor grele de muncă. Mariana Bârzu lucrează de 35 de ani în sistemul sanitar şi lunar câştigă puţin peste 1.300 de lei: "Foarte greu, nu ajung nici de unele, nici de mâncare, nici de utilităţi. Eu am colegi care sunt plecaţi în Irlanda, în Franţa, în Belgia şi sunt plătiţi foarte, foarte bine".
Anual, 200 de asistenţi medicali din Iaşi aleg să profeseze în străinătate. "De multe ori, cei din afară solicită şi ceva experienţă, dar pleacă mulţi şi din cei care abia au terminat şi încep cu îngrijiri la domiciliu, încep cu case în îngrijire bătrâni. În spitale cer experienţă şi o vârstă maximă de 42-45 de ani, astfel, ceea ce pierdem sunt asistenţii medicali tineri," a spus Lorena Stancu, secretar judeţean OAMGMAMR Iaşi.
Înscrierile la Şcoala Postliceală Sanitară de Stat din Iaşi continuă până la sfârşitul lunii, iar pe 4 august candidaţii vor susţine o probe scrisă de admitere. Dacă vor să lucreze în străinătate, pentru echivalarea diplomei, asistenţii medicali trebuie ca, în cei trei ani de studii, să susţină examenul de bacalaureat.