Seara a început cu premiul pentru excelenţă în cercetare oferit unui grup de studenți ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi". Tinerii au creat un dispozitiv care permite persoanelor imobilizate să poată transmite mesaje scrise şi audio dintr-o privire. "Ceea ce am realizat noi nu este doar un demers studenţesc, ingineresc. Este şi un proiect care aduce speranţă persoanelor cu dizabilităţi neuromotorii," au explicat studenţii.
"Este un brevet care poate fi oricând pus în aplicare şi cred că, pe lângă încărcătura emoţională, este şi prilejul unei contribuţii fundamentale, a şcolii de Automatică şi Calculatoare de la Iaşi,"a declarat Daniel Condurache, prorectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi".
Au fost premiaţi pentru merite deosebite şi profesori ai universităţii „Alexandru Ioan Cuza"şi ai Universităţii de Arte din Iaşi. Şi Inspectoratul Şcolar Judeţean a acordat două premii. Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi: "Unul se îndreaptă spre domeniul ştiinţific. Este vorba de Colegiul „Emil Racoviţă". Cea de-a doua distincţie din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean a fost pentru excelenţa în domeniul limbii şi literaturii române şi l-a primit un cadru didactic de la Colegiul „C. Negruzzi". Istoricul Alexandru Zub este cel care a primit premiul Omnia acordat de primarul Iaşului.
La eveniment a participat şi ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie. "Cred că avem obligaţia să spunem, măcar o dată pe an, „mulţumesc" celor care îşi fac treaba timp de un an de zile şi să îi evidenţiem, să îi celebrăm pe cei care au fost cei mai harnici dintre noi,"a declarat acesta.
Gala de Excelenţă este la a doua ediţie şi îşi propune să promoveze şi să premieze excelenţa în educaţie.