Parcul Copou a fost amenajat pentru domnitorul Grigore Ghica. Astfel că, în secolul XVIII, pe bulevardul Copou, numit atunci Podul Verde, a apărut un foişor în stil turcesc, care servea pentru odihnă, în timpul după-amiezelor de vară.
„Grigore Ghica a amenajat bulevardul Copou. El a îngrădit parcul cu gardul acesta frumos, sub el s-a construit chioșcul pentru fanfară, bufetul de aici din parc,” povestește istoricul Sorin Iftimi.
Ideea de grădină publică a prins contur în 1833, sub îndrumarea domnitorului Mihail Sturza. Grădina a fost extinsă între anii 1849 şi 1852, prin cumpărarea unor terenuri învecinate, iar din 1860 a fost luminată cu felinare.
„Boierimea fiind legată de natură, de moșie, de domeniu de vânătoare, unii au avut un mare interes pentru parcuri, ca nişte colecţii botanice. Acest parc făcut cumva în stil peisager, care păstrează ceva și din parcul neoclasic, francez, cu arhitectura regulată, simetrică și din cel englez care mima cumva natura virgină,” a mai spus istoricul.
În centrul parcului se află cel mai important monument - "Obeliscul cu lei", ridicat după planurile lui Gheorghe Asachi. Coloana din piatră înaltă de 15 metri şi grea de 10 tone, sustinuţă de patru lei, simbolizează puterile europene care au recunoscut independenţa Țărilor Române.
„El încerca în acei ani, prin 1830-1850, să impună un fel de stemă a orașului Iași. Primăria apelase la el, mai ales că era și directorul arhivelor din Iași. Asachi concepuse un obelisc susținut de lei și acolo era pus un steag.”
Lângă obelisc, este "Teiul lui Eminescu", un adevărat monument viu.
„Sunt mulți români care vin special pentru aceasta sub Teiul lui Eminescu, să ridice o frunză și să o pună într-o carte în amintirea anilor de studenție, amintirea anilor tinereții,” a adăugat istoricul Sorin Iftimi.
În 1989, în parc a fost inaugurat muzeul dedicat lui Mihai Eminescu.
„Este important încă de la înființare. Parcul Copou a fost amenajat în locul în care opreau poștalioanele pe vremuri, acum câteva sute de ani. E un spațiu viu, în care în orice anotimp și la orice oră se întâmplă ceva,” a explicat Anca Zota, coordonatorul Centrului de Informare Turistică Iaşi.
Daca aveţi drum prin Iaşi, nu uitaţi să faceţi un popas în inima Copoului, una din grădinile boiereşti de altădată.