Sub denumirea de „Hackaton", la Iași s-a desfășurat prima competiție între soluţii IT care să ducă la dezvoltarea comunității locale. S-au format șase echipe cu câte maximum cinci membri. Fiecare echipă a venit cu o idee originală de aplicaţie cu o utilitate bine definită - de la urmărirea programului mijloacelor de transport în comun până la modalitatea cea mai confortabilă de plată a întreţinerii.
„Eu, ca utilizator al unui sistem Android, spre exemplu, să pot să fac o poză la apometru să poată să-mi preia datele de acolo și să le trimită direct către administrator, ar fi un lucru destul de util.”
„Aplicația vine în ajutorul persoanelor care folosesc mijloacele de transport în comun. Este o aplicație mobile cu ajutorul căreia vei putea vedea cam în cât timp va veni autobuzul sau tramvaiul în stație și, în plus, vei putea vedea dacă este autobuzul plin sau gol și dacă are sens să-l mai aștepți sau te poți duce până la chioșc să mai cumperi ceva,” au explicat doi concurenți.
După o zi şi o noapte de programare, acum e rândul companiei IT organizatoare să evalueze munca tinerilor.
Iulian Antonovici, organizator: „ce ne bucură este că au venit din proprie inițiativă aici pentru că toți au înțeles că este mai bine să lucrezi în binele comunității din care faci parte decât în interes individual.”
În joc au fost puse trei premii: pentru locul unu, o mie de euro, care să ajute la implementarea aplicaţiei dezvoltate, iar pentru locurile doi şi trei finanţare pentru examene de certificare în domeniul IT. Şi echipele ale căror idei au trezit interesul juriului vor fi sprijinite pentru a îmbunătăţi şi implementa aplicaţiile lor.