În cadrul Galei Excelenţei în Educaţie, distincția de „Elev al anului” i-a revenit lui Teodor Adrian Ivan, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național din Iași. Tânărul a câștigat aurul la olimpiada internațională de geografie desfășurată în Japonia.
„Este o mare onoare pentru mine. Faptul că practic niciodată nu am visat că voi ajunge aşa departe dar până la urmă orice este posibil dacă chiar îţi doreşti. În continuare, probabil voi urma o facultate de profil tehnic. Aş vrea în ţară, dar voi aplica şi în străinătate pentru a analiza toate ofertele,” a spus Teodor Ivan, câștigător al titlului „Elevul anului”.
Ca el, și alţi elevi olimpici premiaţi în cadrul Galei studiază posibilitatea aplicării la o universitate din străinătate.
„ În ultima perioadă mi-am schimbat puţin viziunea şi mă gândesc să fac informatică, dar nu sunt foarte sigur încă. În străinătate sunt mai multe oportunităţi după ce termini facultatea,” a explicat Octavian Puiu Constantin, de asemenea olimpic.
Iar perfomanța nu este lipsită de sacrificii. Alături de elevi se află mereu părinții, care trebuie să le asigure copiilor materialele didactice necesare și deplasările la concursuri. Premiile şi medaliile obţinute de tineri sunt o răsplată valoroasă de cele mai multe ori doar sentimental.
„Financiar este destul de dificil. Noi să spunem că ne-am programat sau ne-am făcut un calcul dar întotdeauna este dat peste cap fiindcă apar tot felul de cheltuileli imprevizibile şi atunci trebuie să faci faţă Pentru că nu ai cum dar fiind un copil extraordinar nu avem cum să refuzăm,” a explicat Mirela Ivanov, mama unei eleve olimpice.
„Este destul de costisitor, dar dacă există rezultate, şi noi avem rezultate, atunci bucuriile sunt mult mai mari decât micile aprecieri materiale,” a spus Dorin Fiscuteanu, care a primit titlul „Profesorul anului” în Gala Excelenței în Educație.
Dintre cei 13 liceeni din Iași care au obţinut anul trecut media zece la examenul de bacalaureat doar trei au rămas în ţară.