"Protejează pentru șase boli serioase care pot da complicații severe și nu avem cu ce să-l înlocuim: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita. După cum știți, există deja cazuri aproape de noi de poliomielită, în Ucraina sunt cazuri confirmate," a declarat Dana Ștefana Popescu, medic de familie.
Schema de tratament include câte o administrare la 2, 4 și 11 luni. O nouă licitație ar putea fi făcută abia în ianuarie.
Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi: "mai sunt foarte puțini medici care mai au acest vaccin. Oricum, este o situație cunoscută la nivelul Ministerului Sănătății având în vedere că direcția de sănătate publică trimite raportări lunare."
"În condiții de nevaccinare a populației sunt forme foarte severe care pot duce inclusiv la complicații neurologice. Deci, copiii pot rămâne cu sechele severe, deoarece boala evoluează cu convulsii, cu accese serioase de tuse care pot duce pe un organism atât de fragil la serioase complicații," a mai spus Dana Ștefana Popescu, medic de familie.
În medie, în fiecare lună în județul Iași se nasc 800 de copii care au nevoie de vaccinare.