Chelile noilor microbuze şcolare au fost înmânate primarilor la Prefectura din Iaşi. În toate cazurile este vorba despre localităţi unde copiii erau nevoiţi să meargă kilometri întregi pe jos până la şcoală.
"Ciorteşti este o zonă dipersată, are cinci sate. Microbuzul acesta va face un traseu de nouă kilometri de la un sat la altul. E necesar, era timpul," a spus Gheorghe Gurzun, primarul comunei Ciorteşti.
"Evităm abandonul şcolar, evităm tendinţa părinţilor de a merge spre o variantă facilă şi chiar dacă e vorba de un cadru necalificat preferau şcoala apropiată de domiciliu. Şcoli care nu puteau fi renovate întrucât costurile nu s-ar fi justificat. Sunt sate depopulate," a declarat Camelia Gavrilă, inspectorul general al ISJ Iaşi.
Primarii sunt mulţumiţi că au fost pe lista de priorităţi a ministerului, dar se plâng că nu pot da încă în folosinţă microbuzele pentru că au dificultăţi în găsi persoane care să le conducă.
"La noi în comună, un şofer profesionist cu categorie şi cu atestat este foarte greu de găsit. Mai încercăm să îl şi găsim că nu e aşa uşor ca cineva să aibă categoria D şi atestat. Să poată şi să lucreze," a spus Gheorghe Rotaru, primarul comunei Ţibana.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a solicitat de la Ministerul Educaţiei 45 de microbuze. Dintre acestea, 12 au ajuns până acum, alte 5 vor ajunge până la finalul anului, iar pentru restul de 28 autorităţile locale spun că au primit asigurări că vor fi predate anul viitor.
"Acest program va continua. Noi fonduri vor fi alocate prin ministerul Dezvoltării Regionale pentru dotarea şcolilor rurale cu transport de calitate şi în siguranţă pentru elevi," a declarat Dan Cârlan, prefectul judeţului Iaşi.
Costul unui astfel de microbuz, cu dotări complete, este de 120 de mii de lei.