Meşteşug ridicat la rang de artă. Prețul unui goblen poate ajunge la 15.000 de euro

Data publicării:
COPERTA GOBLEN 3

Elena Zidaru este din Piatra Neamţ şi în aceste zile a venit la târgul meşteşugarilor din Iaşi cu câteva dintre lucrări. Vizitatorii târgului se uită cu interes la exponate şi abia când privesc de aproape constată că nu este vorba despre vreo pictură ci de goblenuri. Pentru fiecare Elena Zidaru munceşte şi câte un an de zile. Creaţiile sale sunt evaluate la mii de euro. Cel mai scump goblen este estimat la suma de 15 mii de euro.

„Este o reproducere, atât a goblenului cât şi a ramei şi reprezintă o reproducere după Wilhelm Hansen,” povestește Elena Zidaru. 

Preţul pare exorbitant pentru mulţi dintre români, însă la acest goblen Elena Zidaru a cusut 14 luni.

„În acest moment, dacă nu mi se oferă suma pe care o vreau, nu negociez preţul goblenului,” mai povestește artista. 

Cei care au privit goblenurile au rămas impresionați: 

„Ne-am schimbat părerea despre goblen. - Dar vi s-a părut că este vorba despre un tablou? - Da, la prima impresie, după cum sunt culorile reale, am crezut că este altceva.”

„Am crezut că este un tablou până am văzut ce scrie deasupra. - Şi ce părere aveţi? - Sunt foarte frumos realizate.”

Tot la târgul meşteşugarilor din Iaşi, iubitorii de artă populară au putut vedea cum se coase o bundiţă. Marian Lungu este din Bacău şi a venit să le arate ieşenilor cât de frumos este portul popular: „De unde am deprins sau de unde am furat, meşteşugurile mai mult se fură. Şi din familie, bunica lucra mai mult. Dar şi de la alţi meşteri din sat care lucrau bundiţe,” povestește bărbatul.

Toţi expozanţii de la târgul din Iaşi spun că este nevoie de multă rabdare şi pasiune pentru a putea face cu adevărat opere de artă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri