Loredana a venit cu fiul ei tocmai de la Rădăuţi după ce, în urmă cu trei săptămâni, copilul a fost diagnosticat cu hipoacuzie severă. După noile norme, fiul ei ar fi trebuit să fie internat în spital. Vestea a nemulţumit-o pe femeie. "Mi se pare nefiresc ca un copil de-al meu sau chiar şi eu să nu am voie să fiu internată, investigată într-o zi. De ce să-l supun traumei de a sta în spital o săptămână sau două sau mai mult când pentru o diagnosticare corectă în cazul lui este suficientă o zi," se plânge aceasta.
Nici cea de-a doua variantă - consultaţie în ambulatoriu şi plata tuturor analizelor - nu i s-a părut corectă: "Nu putem să suportăm din buzunarul nostru servicii pentru care oricum plătim asigurări."
Prin această situaţie trec zilnic zeci de pacienţi, adulţi sau copii, care vin la Compartimentul de Audiologie şi Vestibulogie de la Spitalul de Recupare din Iaşi, unic în Moldova. "Trebuie să recunosc că este mai neplăcut să mă internez, aş prefera să vin, să-mi rezolv problema şi apoi să plec acasă. Ştiţi că spitalele româneşti nu sunt atât de bine dotate, condiţiile de igienă nu sunt cum ne-am dori, în schimb specialiştilor nu am ce să le reproşez," consideră o pacientă.
Coordonatorul compartimentului de vestibulogie a făcut sesizare la Casa de Sănătate cu privire la această neconcordanţă şi a cerut modificare normelor, însă menţiunile lui nu au fost luate în calcul. "Acest tip de serviciu nu are sens să fie acordat în internarea continuă de zi pentru că s-ar cheltui inutil banii Casei de Asigurări pe serviciile de cazare şi de asistenţă mai multe ore de cât avem nevoie de fapt pentru un astfel de pacient,"a declarat Sebastian Cozma, şeful Clinicii de Audiologie şi Vestibulogie Iaşi.
Compartimentul de Audiologie şi Vestibulogie de la Spitalul de Recuperare funcţionează din 2010 şi până acum s-au investit 700.000 de lei în amenajarea şi dotarea lui. În ţară mai este un singur alt astfel de compartiment, la Bucureşti.