Ileana a venit cu nepoţelul său de 8 luni la Spitalul de Pediatrie, unde medicii i-au prescris un tratament cu aerosoli. Copilul are o afecţiune respiratorie chiar de la naştere şi mereu a fost tratat cu medicamente care conțin acetil cistenă, dar care lipsesc de două luni.
„Lipsa lor se cunoaşte. Am mai folosit la copil, dar am înţeles că a mai lipsit şi altădată. Erau mai eficiente, se folosesc şi alte medicamente, dar, fiind inhalate, dădeau mai mult randament la copil,” a explicat Ileana Ciuciur.
„Antibiotice i-am dat frecvent, dar, pentru că nu avem cum să ajungem la salină, trebuie să facem aerosoli. Grav este că bolnavii nu au alte variante pentru aceste medicamente, indiferent de forma prescrisă de medic, sub formă de aerosoli sau injectabile,” a spus și Alina Calancea, mama unui alt copil care folosea pentru tratament aceste medicamente.
„- Înlocuitori au? - Sub formă injectabilă nu. Deci avem aceleaşi produse, dar sub alte forme, efervescente, pulberi sau capsule, care pot fi folosite de toată lumea, dar nu în situaţii când persoana este în Reanimare,” a spus Gabriela Streit, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.
Medicamentele lipsesc şi din farmacia Spitalului de Pediatrie. Doctorii spun că se aşteaptă la o creştere a infecţiilor respiratorii.
„Noi avem pentru situaţii de avarie sub formă de pliculeţe, deci cu administrare orală, dar era şi este foarte important forma folosibilă în aerosoli, utilă pentru copiii cu bronşită, bronşiolită, laringită, alte afecţiuni de căi respiratorii superioare,” a explicat Marin Burlea, medic primar pediatru.
Specialiştii cred că o parte din vină aparţine şi Ministerului Sănătăţii.
„Presupun că ar fi un gol de aprovizionare, un gol de producţie de la furnizor, fie chiar o lipsă pentru o anumită perioadă, este o problemă a Ministerului Sănătăţii, care se ocupă de importuri şi care fixează ordinul de preţ al tuturor medicamentelor care intră în ţară,” a mai spus Gabriela Streit, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.
La nivelul judeţului Iaşi, săptămâna trecută s-au înregistrat peste 8.500 de viroze respiratorii, iar aproape 300 de persoane au avut nevoie de internare deoarece au făcut forme grave ale bolii.