La prima probă a maratonului IT concurenții au primit drept temă crearea unui magazin virtual de cadouri și crearea unor generatoare de coduri pentru fiecare cadou în parte. Aceștia au primit indicații de la specialiști în domeniu și au avut voie să folosească și internetul pentru documentare.
"Aplicația noastră trebuie să transpună aceste cadouri virtuale pe care o să le facem pe suport fizic prin intermediul codurilor pe care le scanăm cu ajutorul telefonului mobil."
La concursul - maraton participă o sută de elevi și studenți. Aceștia s-au înscris nu doar pentru premiile în bani pe care le pot câștiga, ci pentru că maratonul le poate asigura un loc la facultate, în cazul liceenilor, sau o slujbă în domeniul informaticii, în cazul studenților.
"O firmă vede într-un câștigător al unui astfel de concurs un om capabil să preia o problemă, să o analizeze, să propună o soluție și să vadă soluția implementată la bun sfârșit. E o șansă să fii văzut de companii și să adaugi ceva în plus la CV," a explicat Alexandru Archip, prodecan Facultatea de Automatică și Calculatoare Iași.
Concursul este împărțit în cinci probe, iar fiecare durează 12 ore. Participanții lucrează în echipe de câte 2 persoane. Ei trebuie să răspundă unei teme propuse de organizatori, spre exemplu crearea de la zero a unui site, și să o rezolve în cele 12 ore disponibile.
Daniela Morariu, reprezentant Liga Studenților Facultății de Automatică și Calculatoare Iași: "Un maraton de 12 ore în fiecare zi, a câte cinci probe diferite, din care una este special dedicată celor de la licee a căror mare premiu este intrarea în această facultate, fără concurs de dosare sau admitere."
Concursul se va termina duminică, atunci când echipele de pe primele trei locuri vor fi premiate.