Primii 1.800 de metri ai pistei au fost daţi în folosinţă încă din luna august. Modernizarea aerportului va continua cu extinderea platformei de îmbarcare/debarcare.
Întregul proiect costă 57 milioane de euro. Lucrările de la aeroport au început în 2013, iar data finalizării era în iulie 2015. Constructorii au reuşit să termine însă treaba cu aproape un an mai devreme.
O nouă pistă cu o lungime de 2.400 de metri a fost inaugurată la Aeroportul din Iași. Aceasta o înlocuiește pe cea veche, construită în anul 1969, iar odată cu finalizarea investiției, la Iași vor putea ateriza aeronave cu o capacitate de peste 250 de locuri, de trei ori mai mare decât capacitatea permisă de vechea pistă. Restricțiile rămân pentru avioanele de tip cargo, care au nevoie de o pistă lungă de 3.000 de metri pentru a decola sau ateriza dacă sunt încărcate la capacitate maximă.
Pista construită la Aeroportul din Iași a fost finalizatată cu 10 luni înainte de termenul inițial - august 2015. Odată cu această investiție a apărut și prima ofertă din partea unei companii low cost care va introduce curse din capitala Moldovei către Milano și Londra de la începutul anului viitor. Autoritățile locale speră ca, în viitorul apropiat, să apară și investitorii.
Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași: "Interesul companiilor pentru Iași crește pentru că acesta este momentul pe care îl așteptam toți. Voiau să audă că, atât din punct de vedere al construcției, cât mai ales din punct de vedere al operațiunilor pista de la Iași are lungimea totală."
Singurul cusur al noii piste este că nu poate fi folosită de avioanele tip cargo încărcate la capacitate maximă. Pentru acest lucru, pista trebuie prelungită la 3.000 de metri și ar mai fi nevoie de 6 milioane de euro. Dacă va exista cerere, instituția va face un împrumut bancar.
"Avem suprafața necesară în proprietatea Consiliului Județean și a Aeroportului de a prelungi această pistă până la lungimea minimă cerută de transportul Cargo. Proiectul inițial a fost etapizat cu această lungime de 2.400 de metri urmând ca restul lungimii să fie executat în special pentru acest tip de transport, trasnportul de mărfuri cargo," a explicat Marius Bodea, directorul Aeroportului Internațional Iași.
În acest moment, de pe Aeroportul din Iași sunt operaționale opt curse dintre care șapte externe. În prima jumătate a acestui an, traficul de pasageri a crescut cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 120.000 de pasageri.
Proiectul de modernizare a aeroportului are o valoare de 57 milioane de euro, finanțare de la Uniunea Europeană. Din această sumă va mai fi construită o parcare pentru avioane dar și un nou terminal ce va avea o suprafață de 3.000 de metri pătrați.