Operatorii de taxi au găsit o soluție pentru a evita incidente precum cel petrecut la începutul săptămânii, când un taximetrist a răpit o tânără de 25 de ani pentru o recompensă de 40 de mii de euro. Pozele şoferilor indisciplinați vor fi făcute publice online, alături de nume, indicativul taximetrului dar şi faptele comise.
„Aici putem găsi persoanele care ne crează probleme sau au creat probleme în trecut altor operatori sau dispecerate de taxi,” a explicat Cătălin Toderaşcu, vicepreşedintele Camerei Taximetriştilor din Iaşi.
Pe site vor fi șapte rubrici în total, unde clienții pot cere ajutor dacă și-au uitat obiecte în taxi, pot transmite nemulțumirile, sau chiar încărca poze cu taximetrişii surprinşi încălcând legea.
„Îi putem disciplina, în momentul când un astfel de taximetrist se vede pe site, nu ştiu dacă imediat el va fi influenţat în aşa fel încât să se comporte civilizat, dar sunt ceillalţi, vecinii, fraţii, părinţii care îl văd şi spun uite cum te-ai comportat, nu-i corect,” a spus Mircea Manolache, preşedintele Camerei Taximetriştilor din Iaşi.
Reprezentanţii firmelor de taxi au deja dosare întregi cu foşti angajaţi problemă care vor apărea pe site-ul respectiv.
Obligaţia de a coordona şi controla activitatea de transport public local în regim de taxi revine Primăriei. În ultimii 3 ani au fost retrase 85 de autorizaţii, iar peste 1.700 sunt încă în vigoare.
„Am introdus prin hotărâre de Consiliu Local, în conformitate cu legislaţia în vigoare, diferite norme de comportament care dacă nu sunt respectate sau un număr de cumul de amenzi care, dacă sunt prea mari, pot duce la retragerea licenţei,” a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.
Legea permite ca la o mie de locuitori să fie eliberate maxim 4 autorizaţii de taxi, astfel numărul autorizaţiilor eliberate de Primăria din Iaşi este cu 560 mai mare decât cel permis.