Ce știm despre site-ul care îl promova pe rusul care face afaceri cu Rareș Mănescu

Data actualizării: Data publicării:
campanie dezinformare rusia
Rusia duce o amplă campanie de dezinformare în Occident. Foto - Profimedia Images

NewsFront, site-ul menționat în investigația internațională care a arătat legăturile unui fost șef de campanie al lui Mircea Geoană cu un afacerist rus, este cunoscut pentru dezinformările și narațiunile pro-Kremlin răspândite pe internet. Site-ul face și obiectul sancțiunilor impuse de Statele Unite ale Americii pentru presupuse legături cu serviciile secrete din Rusia.

Reamintim că este vorba de o investigație internațională realizată de jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), la care au participat reporteri Context.ro din România, Delfi, Dossier Center, Rise Moldova și reporter.london. 

Concret, aceștia arată că Rareș Mănescu, fost primar din Sectorul 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus în timp ce se ocupa de campania lui Mircea Geoană pe vremea în care acesta era secretar general adjunct la NATO. Citește investigația, pe larg, aici

Rusul care face afaceri cu Mănescu este Alexei Kozlov, care s-a folosit de o identitate secretă pentru a face propagandă pentru Federația Rusă. Sub aliasul Alex Krepchinsky, Kozlov a postat, după invazia din 2014, materiale pro-rusești, potrivit investigației. 

Krepchinsky a fost citat de numeroase ori de NewsFront, un centru de propagandă din Crimeea pe care SUA l-au sancționat pentru presupuse legături cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), agenția de informații a Rusiei. 

Una dintre cele mai mari fabrici de dezinformare rusească

NewsFront este doar unul dintre site-urile care promovează narațiunile pro-Kremlin și dezinformările lansate de Federația Rusă în Europa, după cum arată o altă investigație internațională la care a participat și Context.ro, numită „Rețeaua Minciunilor”

Pentru această investigație, reporterii Context.ro au colaborat cu jurnaliști din Europa Centrală și de Est. Ei au găsit sute de site-uri care nu fac altceva decât să preia informații lansate de site-uri precum NewsFront și să le distribuie în țări precum Cehia, Slovacia, Slovenia, România sau Polonia. Detalii, aici

Jurnaliștii de la Vsquare, unul dintre cele mai importante centre de jurnalism de investigație din Europa Centrală, îl citau pe fondatorul NewsFront, Konstantin Knyrik, care menționa că site-ul a fost creat inițial pentru a oferi „ajutor pentru eforturile Rusiei de a anexa peninsula Crimeea”.

Acest site s-a dezvoltat începând cu 2014, odată cu anexarea peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, după cum arată jurnaliștii de investigații, iar în anul 2022, când Rusia a început invazia ilegală în Ucraina, s-a aflat din nou în centrul campaniei de dezinformare rusă.

Printre teoriile lansate pe NewsFront, se numără informații false potrivit cărora Ucraina ar fi condusă de fasciști și naziști, informații false potrivit cărora rușii din Estul Ucrainei ar fi fost în pericol sau informații false conform cărora Ucraina nu ar exista. Totodată, mai susțin jurnaliștii, vocabularul folosit pe NewsFront este același cu vocabularul pe care îl folosesc liderii de la Kremlin.

După cum mai arată jurnaliștii citați, NewsFront se diferențiază de alte site-uri de propagandă ale Federației Ruse pentru că traduce informațiile false și în alte limbi europene. În ciuda sancțiunilor impuse, centrul de propagandă continua în anul 2023 să vizeze publicul din Europa.

Editor : Matthew Garvey

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara în care sunt cei mai nefericiți copii: România ocupă un loc surprinzător într-o statisistică europeană
Digi FM
Răsturnare de situație. Irinel Columbeanu nu a primit bani din partea lui Mr. Pink, soțul Monicăi Gabor. Cine...
Pro FM
Are 53 de ani, dar se mândrește cu o siluetă de invidiat. Monica Anghel, imaginea care i-a cucerit pe fani...
Film Now
Pamela Anderson, declarații emoționante despre schimbările din viața ei: „Sunt pe drumul meu, unul nou...
Adevarul
Sportul românesc, oglinda societății: culisele scandalului care a zguduit ANS după dezvăluirile Adevărul
Newsweek
DOCUMENT Senatul aprobă o nouă creștere de pensie. Ce categorii de pensionari pot lua bani în plus?
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai putea crede
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
David Popovici si-a scos la licitatie echipamentul purtat la JO de la Paris, pentru o cauza nobila. „Dincolo...