Locuința descoperită în șantierul arheologic de la Baia, în județul Suceava, are aproximativ 92 de metri pătraţi și este cea mai mare locuinţă găsită vreodată în prima fază a culturii pre-Cucuteni.
„Schimbă datele cunoscute până în prezent vis-a-vis de neoliticul din Moldova, cel puțin, dar sigur, într-un context mai larg, din Europa de Sud-Est. La un moment dat se credea că nu există faza pre-Cucuteni I; această descoperire vine și demonstrează că există,” a spus Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.
În locuința veche de peste 7.000 de ani s-au găsit mai multe râșnițe, semn că prelucrarea grânelor era o activitate importantă, dar și vatra casei care este aproape intactă.
Șantierul de la Baia a stârnit și curiozitatea străinilor. O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge este venită la Suceava și explorează situl împreună cu arheologii români. Experții străini studiază modul în care agricultorii făceau schimbul de cereale între Europa şi China.
„Este o descoperire foarte importantă, vorbim despre unul dintre cele mai importante situri arheologice din întreaga lume. Este una dintre cele mai vechi aşezări din Europa. De asemenea, este şi pentru noi o şansă unică de a studia cultura Cucuteni,” a explicat Xiny Liu, cercetător la Universitatea din Cambridge.
Datarea locuinței și a obiectelor descoperite la Suceava urmează să fie confirmată într-un laborator din Germania prin analize cu Carbon 14