În total, sunt aproape 300 de locuri în școlile de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale.
„Pentru a participa la concursul de admitere, candidații trebuie să îndeplinească cumulativ unele condiții: să aibă cetățenie română și domiciliul în România, să cunoască limba română scris și vorbit, să aibă capacitate deplină de exercițiu, să fie declarați apt medical fizic și psihic, să aibă vârsta minimă de 18 și maxim de 27 de ani împliniți în anul participării la concurs și să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bac,” a enumerat Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, criteriile de participare la selecție.
În plus, candidații care vin să se înscrie pentru concursul de adimitere nu rebuie să aiba antecendente penale, să nu fie în curs de urmărire penală, să nu fi avut în timpul liceului media la purtare mai mică de 8 și să nu fi fost exmatriculați de la școală pentru abateri disciplinare. Înălțimea minimă admisă este de 1,70 la bărbați și 1,65 în cazul femeilor.
După depunerea dosarelor la sediile inspectoratelor pentru situații de urgență județene, candidații vor fi supuși unor probe eliminatorii, vor fi testați psihologic, medical dar și fizic și, dacă trec aceste teste, abia atunci vor intra în examene unde vor susține probe la matematică și la fizică.
Un subofițer ieșit de pe băncile școlii câștigă puțin peste 600 de lei, în vreme ce un ofițer cu ceva experieță ajunge la un salariu de 2.000 de lei. Dosarele de înscriere se pot depune la sediul Inspectoratului, până pe 2 iunie, pentru școala de ofițeri, respectiv 14 august, pentru cea de subofiţeri.
Examenele vor avea loc în perioada 20 iulie-4 august în cazul ofițerilor și 6-14 septembrie pentru subofițeri.