Proiectul a pornit de la ideea că în societatea românească, în ultimii ani, s-a dezvoltat foarte mult consumul, ceea ce duce la înmulțirea deșeurilor şi, implicit, a produselor care pot fi reciclate.
"Una dintre preocupările asociaţiei Mai Bine este de a atrage atenţia asupra modului în care noi consumăm şi de efectele efectele pe care obiceiurile noastre zilnice le au asupra mediului înconjurător," a explicat Andreea Ghiban, manager proiect.
Membrii asociatiei ieşene au primit finanțare din Norvegia și au înființat o mică croitorie in care folosesc resturi de material sau bucăți textile de la haine vechi. În acest fel, spun ei, se evită risipa: "Acum lucrez la o geantă care poate fi atașată de curea foarte ușor. E un produs realizat din bucăți mici de material, care sunt îmbinate fiecare la locul lor."
E drept că pentru îmbinarea unor materiale e nevoie de timp și pricepere: "În momentul în care îți croiești un tipar dintr-o bucată mare de material, atunci e partea mai ușoară. În momentul în care ar trebui să potrivești fiecare bucățică la locul ei și ai mare diversitate, lucrezi cu o mare diversitate de materiale. Atunci da, intervine partea creativă."
"Sunt aceste haine, care sunt aici, lângă noi, și sunt făcute doar din resturi de materiale. Sunt unicat. Mai avem produse de uz practic, cum ar fi genți sau mănuși de bucătărie sau șorțuri de bucătărie," a mai spus managerul proiectului.
Ieșenii susțin ideea de a economisi bani și bunuri, mai ales că la rândul lor recondiționează, uneori, articolele vestimentare:
"Mi se pare o idee foarte bună pentru că, în felul acesta, nu s-ar mai risipi acel material. Și dacă poate fi reprodus și în acest mod, se pot crea alte haine, mi se pare o idee bună."
Banii strânși de membrii organizației vor fi reinvestiți pentru a crea noi locuri de muncă dar și pentru campanii de ajutorare.