Icoana este o copie a celei aflate pe muntele Athos. Originalul a fost pictat în urmă cu 150 de ani la Iaşi. Legenda spune că pictorul nu a reuşit să realizeze chipul Maicii Domnului, dar s-a produs o minune: Într-o dimineaţă omul a văzut icoana completă, cu chipul Maicii Domnului, fără ca el să se fi atins de ea.
„Au existat şi alte copii ale icoanei aduse în România, din aceeaşi evlavie arzătoare a românilor de a avea prezentă în comunităţile noastre icoana atât de îndrăgită de la muntele Athos. Miile de credincioşi sosiți la Iași au speranţa că rugăciunile la icoană și la racla cu sfintele moaște îi vor ajuta,” a explicat PS Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal.
„Credincioşii simt acest lucru şi doresc să mulţumească de ziua sfinţilor respectivi lui Dumnezeu pentru toată această prezenţă a sfinţilor în viaţa lor. De aceea mă bucur că sunt credincioşi mulţi. Iată cu câteva zile înainte de hram suntem luaţi puţin cam prin surprindere de prezenţa lor,” a spus IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Icoana şi cele două racle vor fi purtate prin centrul Iaşiului într-o procesiune numită Calea Sfinţilor.