Alexandra şi Loredana sunt două dintre absolventele şcolii din Popricani. Tinerele au obţinut note peste 8 la Evaluarea Naţională şi sunt mândre că școala unde au învăţat timp de opt ani se află în topul celor mai bune din judeţ. Toţi colegii lor au reuşit, de altfel, să promoveze examenul. "Am mai colaborat între noi, elevii cei mai buni i-au ajutat pe cei mai puţin pregătiţi, şi astfel am reuşit cu toţii să luăm nişte note bune," spune Loredana Pelin, elevă.
Fetele mărturisesc că de un real ajutor le-au fost meditaţiile pe care profesorii de matematică şi română le făceau gratuit la fiecare final de săptămână. "Duminica veneam 2-3 ore, apoi făceam şi la limba română," spune Alexandra Florea, elevă.
Profesorii au crezut, însă, în potențialul elevilor şi se bucură că au promovat, fără excepție. Simona Voinescu, directorul Şcolii Gimnaziale Popricani: "Pentru noi nu este o surpriză foarte mare pentru că şi anul trecut am avut o promovabilitate de 88% şi, dacă nu mă înșel, notele la limba română şi matematică au fost mult mai mari anul trecut."
"În ultimii ani acolo s-au făcut nişte investiţii şi nu s-au făcut întâmplător. Eu am simţit că şcoala poate mai mult, copiii pot mai mult, dar dânşii trebuie ajutaţi," a spus Valeriu Pârlog, primarul comunei Popricani.
Rezultatele obținute de școlile din mediul rural i-au surprins totuși pe inspectorii școlari. "Iată că mitul conform căruia doar în şcolile de prestigiu, în anumite şcoli, se pot obţine rezultate bune şi foarte bune este spulberat," a declarat Bogdan Neculau, inspector educaţie permanentă al IŞJ Iaşi.
În Iași, 18 elevi au reușit să obțină media 10 la Evaluarea Națională, județul situându-se pe locul trei pe țară, după Brăila și Cluj.