IAȘI. Primarii refuză să plătească naveta profesorilor
Mihaela Hitruc este învăţătoare la şcoala Şcheia din Iaşi. Face naveta de 14 ani pe o distanţă de aproape 30 de kilometri. Din 2009 Primăria nu a mai decontat naveta. Femeia cheltuie în fiecare lună pe transport 350 de lei, un sfert din salariu. Povestea ei e aceaşi ca a tuturor profesorilor navetişti.
“Navetiştii apelează la părinţi pentru a fi întreţinuţi, pur şi simplu merg pe jos ca să ajungă undeva mai aproape, să plătească mai puţin la mijlocul de transport,” povesteşte Mihaela Hitruc, învăţătoare la şcoala din Şcheia. Nu a găsit un post mai aproape de casă şi astfel e nevoită să parcurgă un drum care dureaza aproape o oră până la serviciu, pentru a preda simultan elevilor din 3 clase. “Ne-am creat un loc al nostru aici, dar în ce priveşte partea financiară nu o poate suplini. Avem şi noi cheltuieli acasă, avem copii, avem familii. În liceul nostru sunt 80% cadre navetiste. Ce s-ar întâmpla dacă noi nu am mai veni la serviciu.” spune Mihaela Hitruc.
Primăria Șcheia ignoră o hotărâre judecătorească
Sindicatele din învăţământ au o decizie de executare silită a şcolii din Şcheia. Şi cu hotărârea judecătorească pe masă autorităţile din localitate spun că nu au cu ce să respecte legea. “Comuna e săracă şi n-am avut de unde bani. Dar pe viitor luăm în calcul să putem plăti pe profesorii care fac naveta,” explică Constantin Lupu, viceprimarul comunei Şcheia.
”Dacă nu reuşim pe cale amiabilă, ne adresăm instanţei şi vom executa silit primăria respectivă” (Violeta Amariei, lider sindical)
Din 2009 şi până în prezent primăria trebuie să returneze 25 de mii de lei pe an. “Noi dorim ca naveta să fie plătită pentru că sumele nu sunt foarte mari şi dacă nu reuşim pe cale amiabilă, ne adresăm instanţei şi vom executa silit primăria respectivă,” susţine Violeta Amariei, lider sindical.
În Iaşi numai jumătate din cele 90 de primării au alocat bani pentru transportul profesorilor navetişti. Sindicatele din învăţământ mai au pe rol câteva zeci de procese pentru a obliga primăriile să plătească.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News