În comuna Popricani din judeţul Iaşi toţi cei 27 de asistaţi social muncesc de zor. Echipați cu lopeţi, oamenii curăţă de zăpadă drumul de acces către primărie.
Deși deszăpezirea la lopată nu este neapărat cea mai eficientă, dacă beneficiarii ajutorului social nu ar veni la muncă, ar suporta consecințele.
„Dacă aceste persoane nu s-ar prezenta, li s-ar suspenda ajutorul social deci nu vor mai putea ridica bănuţii. - Ce valoarea are ajutorul social? - De la 125 de lei în sus, în funcţie de numărul de persoane care fac parte din familie. Nu sunt mulţi, dar fiind singurul venit din care pot cât de cât să-şi asigure traiul necesar, activează,” a explicat Maria Curea, viceprimarul comunei Popricani.
„Avem venit să ajutăm aici la comună. Facem curăţenie. - Cine v-a chemat? - Doamna vice. Ea are grijă de noi. Suntem cu ajutorul social. - Cât luaţi dumneavoastră ajutor social? - Eu am femeia paralizată şi îmi dă două milioane. - Vă ajută aceşti bani? - Mai mult mă ajută la medicamente,” povestește un bărbat.
„O dată pe săptămână fac ore în folosul comunităţii pentru ajutor social. - Şi dacă nu aţi veni la muncă, ce s-ar întâmpla? - Bănuiesc că l-ar suspenda. - Cât luaţi dumneavoastră ajutor social? - Un milion trei sute şaizeci. - Şi ce fraceţi cu bănuţii? - Depinde de situaţie şi la ce-mi folosesc atunci. - Acum iarna ce aţi făcut cu ei? - De exemplu, luna asta am plătit factura la Eon,” a spus o femeie.
Localnicii se arată mulţumiţi că în lipsa utilajelor, autoritățile locale găsesc soluții pentru a le curăța ulițele.
În judeţul Iaşi sunt aproape opt mii de persoane care beneficiază de ajutor social.