La Iași curentul electric se fură cu spor prin tot felul de metode mai mult sau mai puțin inedite de branșament ilegal la rețeaua de alimentare.
De cele mai multe ori, hoții mizează pe tolernața furnizorului de curent.
În 6 luni, pierderile companiei estimate în funcție numai de hoții prinși, au fost de 5 milioane kWh, reprezentând aproximativ 2,5 milioane lei.
De cele mai multe ori, vecinii buni platnici privesc nepăsători instalații artizanale, fără să conștientizeze că ei sunt cei mai afectați de hoție.
„Consumul fraudulos de energie influenţează calitatea serviciilor, determinând variaţii de tensiune şi întreruperi ale alimentării cu energie, mai ales în situaţia în care capacitatea reţelei de distribuţie este depăşită. Rugăm consumatorii ca în cazul în care sesizează situaţii de furturi de energie să anunţe instituţiile abilitate ale statului şi E.ON Moldova Distribuţie la 0800 800 929,” a transmis E.ON Moldova Distribuţie într-un comunicat.
Unii dintre hoți ajung în cele din urmă pe mâna polițiștilor. Numai în ultimul an, în Moldova, în 16 dosarele penale pentru furt de curent și construirea de instalații improvizate, instanțele de judecată au decis condamnarea inculpaților la închisoare. Iar alte zeci de dosare sunt încă pe rol.
În această perioada si furnizorul de curent a intensificat acțiunile pentru stoprarea furturilor.
„Împreună cu reprezentanţii companiei de energie efectuăm periodic controale, în vederea depistării persoanelor care sustrag în mod fraudulos energie electrică. Aceste controale se desfăşoară în principal în zonele în care există suspiciuni cu privire la comiterea unor astfel de infracţiuni,” a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.
Furnizorul de curent atenționează și că intervenţiile neautorizate şi utilizarea unor instalaţii improvizate pot genera oricând accidente grave sau incendii, ce pot duce la pagube materiale importante sau chiar pierderi de vieţi omeneşti.