Salariile în industria de software continuă să sfideze criza. Specialiştii din acest domeniu ajung să câştige, după numai câţiva ani de experienţă, venituri comparabile cu cele din vestul Europei. „După cinci ani de zile, un om dedicat lejer poate să ajungă la 3.000 de euro. De obicei, aceştia chiar dacă sunt dedicaţi unei companii şi lucrează în exclusivitate cu mine, ei se comportă mai degrabă ca nişte freelanceri,” a spus omul de afaceri Gabriel Mardarasevici.
Un astfel de job presupune un program flexibil şi, uneori, privilegiul de a refuza anumite proiecte. „Orele de muncă depind de proiectul unde lucrează. Poate să lucreze şi două ore într-o zi şi 12 ore într-o zi. El este foarte sincron cu ceea ce îi cere clientul la un moment dat. Oamenii, după ce ajung în poziţia aceasta, îşi permit să şi refuze,” a mai spus omul de afaceri.
Gabriel Mardarasevici deţine trei companii de IT, cu 120 de salariaţi. În perioada următoare vrea să extindă echipa, angajând atât personal fără experienţă, cât şi specialişti cu vechime. Pentru acest an, se aşteaptă la o creştere mică a cifrei de afaceri: „anul trecut a fost un total de vreo 15 mil de euro. Probabil anul acesta nu va fi o creştere foarte agresivă, voi fi foarte mulţumit dacă vom creşte cu 10 - 15%.”
La Iaşi, activează cel mult 800 de firme de IT, cu venituri anuale de circa 100 milioane de euro. În acest domeniu lucrează în jur de 5.000 de salariaţi.
Vezi ediția completă a emisiunii Recrutat în Iași cu invitatul Gabriel Mardarasevici aici.