Aplicaţia care stabileşte fericirea la locul de muncă, HppyApps, a fost lansată în urmă cu jumătate de an, iar dacă doar o singură companie din România a fost interesată să o testeze, zeci de firme din Europa, America şi Africa au cumpărat softul pentru a vedea cum îşi pot stimula angajaţii să fie mai productivi şi mai creativi.
„Avem în jur de 30 de companii care folosesc aplicaţia, mult mai puţine, în jur de 6-7 care plătesc efectiv. Noi avem un sistem în care companiile intră mai întâi şi încep să adune date. Este un sistem gratis, care le permite să testeze înainte să cumpere,” a explicat Vlad Bodi, unul dintre dezvoltatorii aplicaţiei.
Aplicaţia constă în întrebări la care salariaţii răspund sub protecția anonimatului, iar în funcţie de acestea se stabileşte gradul de fericire. Până acum au fost testate 16.000 de persoane.
„Aproximativ între 20 şi 30% din cazuri, din răspunsurile pe care le avem, sunt legate de problemele personale. Lumea la birou este nefericită şi din cauza problemelor pe care le are în viaţa personală pentru că luăm cu noi, practic, bagajul din mediul personal” , a adăugat Vlad Bodi.
Factorii care afectează gradul de fericire a angajaților
Psihologii spun că starea de fericire sau nefericire are cea mai mare influenţă asupra activităţilor din fiecare zi.
„Starea de bine influenţează toate celelalte stări, iclusiv capacităţile intelectuale, dacă îţi vine să crezi, pentru că suntem dotaţi cu tot ce ne trebuie să ne fie bine dar ceea ce ne spunem noi nouă înşine în gând influenţează ceea ce dăm în lume”, spune psihologul Mihaela Ghircoiaş.
Câteva facilităţi oferite de angajator sunt suficiente pentru a-i motiva pe salariaţi.
„Fericirea la locul de muncă depinde probabil şi cu cât e plătit”, este de părere un angajat.
„Să le ofere absolut orice pentru a merge mai bine, gen mâncare, ping-pong”, și-ar dori un tânăr.
Iar o stare tensionată la serviciu îi face pe oameni să îşi piardă interesul.
„Cred că neapreciere la locul de muncă, un colectiv care să nu poată colabora frumos”, spune o angajată.
Firmele care vor să folosească aplicaţia ce măsoară fericirea angajaţilor trebuie să plătească 4 euro pentru fiecare persoană testată.
Mai multe informații despre această aplicație puteți afla aici de la Vlad Bodi, dezvoltator al aplicației, invitat în emisiunea Recrutat în Iași moderată de Diana Mihalcea.